Tej ropuche treba pomôcť!

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 27. marca 2019, 10:00

Občianske združenie Kvas sa už viac než desať rokov venuje záchrane migrujúcich žiab v okolí Striebornice v Moravanoch nad Váhom. Vďaka dobrovoľníkom, ktorí postavili zábrany a v týchto dňoch prichádzajú po zotmení ropuchy prenášať, mnohé z nich neskončia pod kolesami áut, ale ako šťastne kopulujúce vo vodách nádrže.

Pri večernom prenášaní žiab poslúži vedro a čelovka. (Autor: am)

Združenie sa téme záchrany migrujúcich žiab venuje od roku 2007. Tisíce bezpečne prenesených obojživelníkov sa môže naďalej rozmnožovať a úbytok je minimalizovaný. Predtým totiž ropuchy často končili po kolesami automobilov a milovníkom prírody sa naskytoval smutný pohľad.

Dobrovoľníci preto každý rok koncom zimy stavajú zábrany, cez ktoré migrujúce žaby nepreskočia. Po večeroch potom k jazeru chodia rodiny, školy či iné partie, ktoré s pomocou čelovky a vedra pomáhajú prejsť na druhú stranu cesty desiatkam kŕkajúcich jedincov. Žaby sa vo vodách Striebornice hneď pustia do práce. Po omočení tela si nájdu partnera a venujú sa zachovávaniu žabieho rodu.

Spočítať takto zachránené žaby je viac-menej nemožné. I keď Kvas každý rok organizuje hromadné zbierania žiab, mnohí prichádzajú takpovediac na vlastnú päsť a ich zbery započítané nie sú. V konečnom dôsledku ide o stovky, ba až tisíce zachránených zvieracích telíčok.

Migrujú hlavne ropuchy bradavičnaté, ktoré tiahnu z Považského Inovca do vody, aby tam mohli naklásť vajíčka, no pri Striebornici sa občas vyskytuje aj skokan hnedý, skokan štíhly, rapotavý, krátkonohý a zelený. Žaby prežijú zimu zahrabané v zemi alebo skryté pod kameňmi a lístím a približne v polovici marca začnú tiahnuť do vôd. Najohrozenejšie sú pritom práve ropuchy bradavičnaté, ktoré sú pomalé a na ceste sa zdržia najdlhšie.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín