Sto jarných kilometrov so super atmosférou aj počasím

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 27. marca 2019, 08:00

Keď pred desiatkami rokov nadšenci turistiky z Piešťan zakladali akciu s názvom Sto jarných kilometrov, netušili, že niektorých z nich ich turistické dieťa prežije. Šesťdesiaty tretí ročník sa konal v sobotu 23. marca za účasti turistov všetkých vekových kategórií.

Školáci z Moravian aj piešťanskej „schererky“ si sobotu užili v lone prírody. (Autor: vd)

Rodičia si so sebou vzali na ramená najmenšie deti, učiteľky z Piešťan i Moravian nad Váhom svojich žiakov, milujúcich prírodu. Boli tu celé rodiny aj so starými rodičmi, ktorí sa pri chôdzi opierali o paličky. Autobus, čo viezol turistov z Piešťan na Havran, bol taký plný, že by sa do neho nezmestila ani špendlíková hlavička. Vodič statočne zvládol stúpanie v serpentínach a potom si vozidlo na Havrane vydýchlo, keď z dverí povyskakovali milovníci hôr s plecniakmi a vydali sa na púť lesnou cestičkou.

Ruksaky nemali len pre parádu a nosenie špekáčikov či slaniny, ale použili ich aj na uschovanie cesnaku medvedieho, ktorý prevoňal marcový les. A nielen ten – pri cesnaku rástli snežienky, fialky, ba ukázal sa aj pľúcnik lekársky. „Nazbierala som cesnak aj pre moju kamarátku, ktorá dnes pracuje a nemohla si ho zabezpečiť sama,“ povedala Piešťanskému týždňu členka KST TJ Bezovec. Táto organizácia spolu s Klubom mladých turistov akciu usporiadala a jej predstavitelia vyčkávali všetkých turistov v hornom sedle na Ahoji nad obcou Banka, kde založili vatru na opekanie a kde sa tiež konala prezentácia, pri ktorej každý mohol dostať účastnícky diplom.

Dlhý rad pri prezentácii znamenal kopu účastníkov turistického pochodu.

V sobotu bolo okolo pamätníka Jána Moravčíka, ktorý sa tam nachádza, veselo. Okolo pietneho miesta boli porozhadzované detské ruksaky, školáci behali po svahoch, gúľali sa ako za starých čias ich rodičia dolu kopcami, obdivovali nádherné kvety chránenej liečivky pripomínajúcej slniečko – hlaváčika jarného a zapájali sa do hier a súťaží, ktoré im organizátori pripravili.

Deti bojovali v kohútích zápasoch, preťahovali sa lanom a robili ešte všelijaké iné huncútstva. Turisti tiež vyhlásili kráľovnú jari – Vesnu a vítali každého, kto v ten deň nesedel doma a vybral sa do hory. Na svoje si prišli aj mnohí psí miláčikovia, ktorí si tu tiež vyhliadli kamarátov či kamošky.

Medzi turistami boli takí, ktorí jarnú púť začali pozvoľna – prvými ôsmimi kilometrami z Piešťan na Ahoj a naspäť. Iní si zvolili pätnásťkilometrovú trasu Piešťany-Bacchus vila-Havran-Ahoj, Piešťany a ďalší si zašliapali dvadsať kilákov, keď pridali aj Čertovu pec a Plešiny. Počasie bolo ukážkové, vonku okolo dvadsať stupňov, slnečno a bezvetrie, takže prvé kilometre zo sto jarných si každý užil, ako sa patrí.

Viera Dusíková

Organizátori pripravili špekáčiky aj paličky na opekanie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav