Šefčovič v závere získal tisícové dary z prostredia ministerstva práce

  • Spravodajstvo
  • 27. marca 2019, 16:00

V priebehu včerajška prišlo na transparentný účet Maroša Šefčoviča sedem darov za celkom 22-tisíc eur. Je to najsilnejšia darcovská aktivita na Šefčovičovom účte za celú kampaň. Zaujímavé je, že tri dary prišli od ľudí z rezortu práce vedenom bývalým pokladníkom Smeru-SD Jánom Richterom: 3-tisíc eur poslala riaditeľka sekcie práce na ministerstve Danica Lehocká, 5-tisíc riaditeľka odboru politiky trhu práce Katarína Lanáková a tisíc eur riaditeľ úradu práce v Trenčíne Ján Gramata.

© Transparency International

Lehocká je zároveň aj lokálnou političkou Smeru – nedávno sa stala viceprimátorkou Šale. Práve v tomto meste sa zhodou náhod tento pondelok aktivizovali aj ďalší dvaja darcovia. Matúš Bordáč (inak člen SNS) daroval Šefčovičovi 5-tisíc eur. Tento 21-ročný podnikateľ získal v januári zákazku na čistenie mesta v hodnote takmer 70-tisíc eur – viac ako zárobky firmy za celú jej existenciu od roku 2013. Hodnota zmluvy bola tiež len pár eur pod limitom súťaže, ktorá by inak musela byť centrálne zverejňovaná. Firmu pred dvoma rokmi kúpil od Tomáša Hučka. Rovnaké meno tiež figuruje na včerajšom transparentnom účte Šefčoviča s 5-tisícovým darom.

Bývalá hovorkyňa Ústredia práce Lehocká nám povedala, že Šefčoviča podporila preto, lebo by bol pre krajinu dobrým prezidentom. Odmietla, že by v prípade darov zo včera šlo o koordinovanú akciu. Ona sama sa vraj o tom rozprávala len s kolegyňou Lanákovou, s ktorou sa dohodli, že Šefčoviča podporia.

Bordáč nám povedal, že Šefčovičovi fandí a páči sa mu, ako vystupuje. Odmietol, že by dar mohol byť odvďačením sa za zákazku z mesta, ktoré vedú ľudia spojení so Smerom. Na otázku, prečo daroval peniaze Šefčovičovi v rovnaký deň ako viceprimátorka, odpovedať nevedel.
Gramata tvrdí, že podporou Šefčoviča chcel dať najavo, že si váži jeho prácu ako aj to, čo dosiahol v Bruseli. Osobne s ním bol minulý týždeň na obede, keď sa Šefčovič zastavil v Trenčíne v rámci kampane. Že v rovnaký deň obdarovali prezidentského kandidáta aj ďalší ľudia z rezortu práce považuje za náhodu. Lehockú pozná, v minulosti boli aj kolegovia, o tomto s ňou vraj nekomunikoval.

Zdroj: Transparency International

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava