Umelecká škola oslávila 75. narodeniny

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 26. marca 2019, 14:00

Tisíce talentovaných detí a mladých ľudí, desiatky pedagógov, ktorí denne odovzdávali svoje poznatky nasledujúcim generáciám umelcov. Základná umelecká škola v Piešťanoch, ako jedna z najväčších svojho druhu na Slovensku, oslávila 75. narodeniny. Oslava bola veľkolepá.

(Autor: am)

Predzvesťou veľkého narodeninového galavečera boli menšie koncerty a výstava výtvarníkov. Oslava jubilea piešťanskej umeleckej školy však vyvrcholila v piatok 22. marca v Dome umenia, keď sa na pódiu predviedli súčasní žiaci, ale aj bývalí absolventi.

Program slávnostného galavečera sa začal príhovormi. Moderátorka Katarína Petrovičová uviedla riaditeľa školy Kamila Vavrinca. Na úvod priblížil históriu školy, ktorá sa začala písať 14. marca 1944 o 15.00 h. Vo veľkej sieni Hotela Royal sa uskutočnilo slávnostné otvorenie Mestskej hudobnej školy. Administratívnym riaditeľom sa stal Martin Červenka, riaditeľ miestneho gymnázia. „Činnosť školy bola bohatá od prvopočiatku. Svojimi sólovými, zborovými a komornými vystúpeniami prispievala k bohatému kultúrnemu životu mesta,“ uviedol K. Vavrinec. Škola sa stala plnoorganizovanou v roku 1962, keď vyučovala všetky štyri odbory – hudobný, tanečný, výtvarný a literárno-dramatický.

Počas existencie školy sa zriaďovali mnohé detašované pracoviská, spomedzi ktorých ako jediné vo Veľkých Kostoľanoch funguje od roku 1967 dodnes. „Je viac ako pravdepodobné, že je to zásluhou Michala Šintála počas celého uvedeného obdobia,“ povedal riaditeľ.

Na pódiu ho vystriedal primátor Peter Jančovič. „Oslavujeme 75. výročie našej piešťanskej základnej umeleckej školy (ZUŠ), ktorá má neskutočné renomé ďaleko za hranicami mesta. Tej umeleckej školy, ktorá má svoju obdivuhodnú kvalitu a na ktorú sme všetci absolútne hrdí,“ zneli slová P. Jančoviča, podľa ktorého sa Piešťany môžu chváliť tým, že sú mestom kultúry, a to aj vďaka tomu, že umelecká škola vychováva talentované deti.

Prihovoril sa i trochu osobne. „Keď ma teraz ako primátora zavolajú na spoločenské akcie, kde vystupuje ZUŠ, vždy som veľmi rád, lebo viem, že z tejto akcie budem odchádzať s dobrými pocitmi, hrdosťou a zážitkom,“ spomenul primátor. Okrem toho, že zagratuloval škole a poďakoval absolventom i pedagógom, venoval Pamätnú plaketu primátora mesta Piešťany riaditeľovi K. Vavrincovi a ďalšej osobnosti, spojenej s pôsobením školy, Michalovi Šintálovi.

Po slávnostnom úvode nasledovala tanečná časť programu. Žiaci predviedli choreografie ako Carmina Burana: Ó Fortuna, Svetlo a Vysoko lieta sláviček. Prišli však aj úspešní absolventi. Ján Kubriczký zatancoval swing, Samuel Bojnanský a Natália Kupková dojali divákov duetom na pieseň speváčky Lary Fabian – Je suis malade, ale prišla aj Dušana Chudá či Sara Schmitt.

V hudobnej časti sa okrem súčasných študentov predviedli hostia Peter Malý a Mariana Hochelová. Sálou zneli diela velikánov ako Gerschwin, Dusík, Bernstein, Dvořák či Webber. Predstavil sa aj, možno najlepší na Slovensku, orchester s účastníkmi od 7,5 do 75 rokov.

„Prajem umeleckému vzdelávaniu v nasledujúcich rokoch v ZUŠ v Piešťanoch veľa úspešných pedagógov a žiakov, veľa podpory zo strany zriaďovateľa školy, Mesta Piešťany, a rodičov žiakov, ako aj úspešné umelecké výkony, tvorbu a spoluprácu pri reprezentácii školy doma i v zahraničí,“ dodal K. Vavrinec.

V súčasnosti sa vzdelávanie uskutočňuje v dvoch budovách na Teplickej ulici, v budove na Štúrovej ulici a na spomínanom pracovisku vo Veľkých Kostoľanoch. ZUŠ každoročne navštevuje približne tisíc žiakov, ktorých vyučuje asi 40 pedagógov. Škola patrí medzi najväčšie na Slovensku.

(am)

 

 

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav