MŠ Považská: Vyhlásenie primátora

  • Nezaradené
  • 25. marca 2019, 20:42

Na projekt zníženia energetickej náročnosti Materskej školy na Považskej ulici bolo schválených 662 236,93 eura. Pre plánovanú rekonštrukciu ju počas minulého leta vypratali a v zmysle pokynov realizátora stavby bola demontovaná aj veľká časť interiérového vybavenia. Stavebník však práce ani nezačal a radnica s ním ukončila zmluvu. Prečítajte si aktuálne vyjadrenie piešťanského primátora Petra Jančoviča.

(Autor: pror)

“Na základe podrobných analýz, rozhovorov s odborníkmi a prerokovania s poslancami mestského zastupiteľstva na neformálnom stretnutí dovoľujem si vás informovať o našom riešení súčasnej situácie v Materskej škole na Považskej ulici:

Pôvodný projekt s názvom Zníženie energetickej náročnosti Materskej školy Považská v meste Piešťany má platné stavebné povolenie do 28. 3. 2019.  Z dôvodu zdĺhavosti verejného obstarávania v minulom období nebolo možné určiť začiatok realizácie stavby,  pôvodný víťaz verejného obstarávania na stavbe nezačal pracovať, hoci škôlka bola od prázdnin vyprataná. Termíny realizácie sú už nereálne, dotácia by musela byť v plnej výške vrátená.

Po preštudovaní celého projektu nielen mnou, ale aj viacerými odborníkmi sme došli ďalej k záveru, že dodržanie energetických úspor (až 75%), s ktorými sa predpokladalo v projekte po rekonštrukcii, je tiež nereálne dosiahnuť pri bežnom chode škôlky a nie na úkor zdravia detí, z toho dôvodu by pre mesto plynuli sankcie.

Preto sme sa rozhodli vystúpiť z tohto projektu, nerealizovať ho, ale zároveň využiť sumu 5% spolufinancovania projektu (35 000 EUR), ktorá je v rozpočte mesta na rok 2019 schválená.

Za túto sumu sa zameriame hlavne na zabezpečenie toho, čo je pre nás prioritou, a to je bezpečnosť detí. Preto sa opravy sústredia predovšetkým v triedach. Triedy sa budú maľovať – sokle, stropy, čiastočnou rekonštrukciou prejde elektrina – aby bolo osvetlenie bezpečné, výmena dlažby,  v hospodárskej časti dôjde k výmene armatúr a zabezpečeniu nevyhnutnej hygieny v kuchyni a na WC.

V učebniach vymeníme okná, čím sa dosiahne čiastočná úspora energií, urobí sa izolácia a vymenia dvere.

Čo sa týka kotolne, aj tu počítame s čiastočnou rekonštrukciou, aby kúrenie bolo bezproblémové.

Za daných podmienok Mesto muselo upustiť od zateplenia fasády, na ktoré v súčasnosti nie sú finančné prostriedky. Priorita je vrátiť deti do  bezpečných tried. Fasáda sa dá robiť aj počas prevádzky, ak sa nám podarí získať finančné prostriedky v budúcnosti.

Nová zjednodušená projektová dokumentácia by mala byť do dvoch týždňov hotová, potom by sme vyhlásili proces verejného obstarávania na zhotoviteľa stavebných prác vo vlastnej réžii a so stavbou sa môže začať.

Aj mňa samotného veľmi mrzí súčasná situácia, že deti musia byť v náhradných priestoroch.  Preto je aj toto rozhodnutie v danej situácii najlepšie, čo najskôr pripraviť  vhodný interiér.

Naším cieľom, som presvedčený, že reálnym cieľom,  je otvoriť brány škôlky v novom školskom roku – teda najneskôr k 1. septembru 2019.”

Peter Jančovič, primátor mesta Piešťany, zdroj: piestany.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava