Nový prezident PFK Ján Stachura: Naším cieľom v klube je skĺbiť kvalitu s kvantitou

  • Šport / Futbal
  • 24. marca 2019, 14:00

Koncom roka 2018 ohlásil prezident futbalového klubu PFK Piešťany Erik Hlavatý v statuse na sociálnej sieti svoj koniec v štruktúrach klubu. Interne sa táto zmena komunikovala dlhšie. Do vedenia bol výborom zvolený Ján Stachura, ktorý v klube trénuje mladších žiakov i prípravku. Od začiatku februára zastáva funkciu prezidenta PFK Piešťany.

Ján Stachura prebral funkciu prezidenta PFK Piešťany po Erikovi Hlavatom. © archív PFK

Začiatok pôsobenia ste si určite predstavovali inak. Počas prípravného zápasu na umelej tráve zhorelo elektrické vedenie, predtým sme vás zastihli, ako ste po výdatnom snežení pomocou vášho auta odhrabávali ihrisko…

Niektoré veci človek ovplyvniť nemôže. Teraz sa nakopilo niekoľko nepríjemností naraz. Pracujeme doslova od rána do večera, aby sme sa cez toto obdobie dostali. Postretlo ma to hneď na začiatku, čo je nepríjemné, snažím sa to však vnímať pozitívne – ako príležitosť uchopiť veci pevne do rúk a nastaviť všetko správnym smerom. Trochu ma mrzí dlhodobý prístup mesta k športovým klubom, keď sa nám aj teraz dostalo veľmi razantného odmietnutia, napríklad pri odhŕňaní snehu. Na druhej strane musím oceniť osobný prístup primátora, ktorý po požiari riešil do hlbokej noci situáciu priamo na mieste, čo si veľmi vážim. Zatiaľ to však ostáva len v osobnej rovine podpory – fandíme vám, ale nič nedostanete. Verím však, že sa to zmení a športovci sa nebudú musieť obávať, že keď príde zlé počasie, havária alebo hoci aj drobná komplikácia, budú vystavení existenčným problémom.

Boli ste pri reštarte klubu v roku 2016. Dva a pol roka sa aj vašou zásluhou posunul futbal o level vyššie. Erik Hlavatý spomínal, že vízia klubu bude pokračovať v nastolenom trende, keďže ho preberie „spriaznená osoba“. Kam budú smerovať prvé funkcionárske kroky?

Za všetko nech je príkladom práve odhŕňanie snehu, keď prišiel vo februári sám Erik v nedeľu ráno pomáhať spoločne s ďalšími dobrovoľníkmi. Dôležité je, aby mali deti kde hrať. Prvé kroky smerujú k nastoleniu dlhodobých vízií, stabilizovaniu klubu a k postupnému zlepšeniu športovej úrovne. Za dôležité považujem zosúladenie fungovania klubu so zákonom o športe. V pláne je postupná modernizácia areálu. Moderné prvky sa snažíme vštepovať aj do klubových štruktúr. Online dochádzka na tréningy a motivačné odmeny pre najväčších poctivcov, modernizácia webu, viac akcií pre verejnosť, vylepšenie letných kempov a mnoho ďalších vecí.

Počas uplynulého víkendu sa začali ligové súboje. Aké budú futbalové ciele v jednotlivých kategóriách?

Cieľom bude udržať, prípadne ešte vylepšiť pozície, na ktorých sa nachádzame. Podotýkam, že z deviatich oficiálnych súťaží, do ktorých sú naše družstvá zapojené, sme v každej kategórii umiestnení po jeseni do šiesteho miesta. To je takmer neuveriteľné. Keď sa človek ohliadne tri roky dozadu, vtedy hral klub len štyri súťaže, pričom v dvoch z nich bol na hranici vypadnutia. V zásade je naším cieľom skĺbiť kvalitu s kvantitou a vytvoriť také podmienky, aby mohol hrať futbal každý, a zároveň mali tí najtalentovanejší dostatočné podmienky na svoj rozvoj.

Na webstránke ste vizuálne zmenili kalendár zápasov a udalostí. Chystáte zaujímavú akciu aj tento rok?

Podarilo sa nám vytvoriť vizuálne naozaj zaujímavý formát, ktorý je navyše veľmi jednoduchý, praktický a prehľadný. Chystáme mnoho akcií už v období do leta. Všetkých pozývam 1. mája na deň otvorených dverí klubu, kde bude mať ukážku tréningu každé družstvo prípravky, deti sa budú môcť vyšantiť na skákajúcich hradoch, dať si namaľovať na tvár logo svojho obľúbeného klubu a podobne. Rodičom poradíme, odpovieme na ich otázky ohľadne športu, budú môcť zapísať deti na futbal. V júli ako každý rok organizujeme letné kempy. Ešte pred nimi budú veľké turnaje Junior Cup a Region Cup. Jeden so zahraničnou účasťou, druhý s hromadnou účasťou oblastných klubov. Pre verejnosť sme pripravili spolu s organizátormi TOPligu malého futbalu. Všetky spomínané akcie a mnoho iných nájdete práve v našom kalendári.

Žijete pomerne aktívnym verejným životom. Ste mestským poslancom, pôsobíte v športovej komisii i v Asociácii športových klubov Piešťany. Aké ciele ste si dali do roka 2019?

Svoje schopnosti a energiu som sa rozhodol venovať v prospech verejného života, pretože vidím zmysel v práci pre ľudí, a tiež Piešťany majú veľký potenciál na zlepšenie. V tomto patrí obrovská vďaka mojej manželke za jej tolerantnosť a podporu, pretože dokopy je to záväzok koľkokrát aj na 15 hodín denne. Asociácia športových klubov (AŠK PN) je unikátny formát a myslím si, že môžeme byť radi, že práve u nás sa niečo také vytvorilo. Verím, že práve v spolupráci AŠK PN, športovej komisie a zastupiteľstva je ukrytý kľúč k zvýšeniu podpory športu a jeho systematickému rozvoju. Ak mestské štruktúry zahodia aj túto príležitosť, podporenú silnou občianskou aktivitou, pôjde o obrovskú „do neba volajúcu“ facku všetkým ľuďom podporujúcim šport v meste. Stabilizácia a rozvoj klubu, zodpovedná práca poslanca a spomínaná príprava dlhodobého navýšenia podpory športu v Piešťanoch sú hlavnými cieľmi na rok 2019.

Témou nielen v Piešťanoch sú i viaceré športoviská či ihriská. Plánujete v blízkej dobe niečo „pristaviť“ aj v areáli futbalového klubu?

Odpoviem typickým športovým „tak určite“. Samozrejme, platí – Človek mieni, pánboh mení. Realizácia nových vecí je naviazaná na získanie prostriedkov. Plánov je viacero. Niektoré sa odvíjajú od toho, či mesto získa dotáciu na atletickú dráhu. Modernizácia vnútorných priestorov je zasa naviazaná na získanie grntu, o ktorý sa klub uchádza v projekte podanom na úrade vlády. Okrem toho sme sa zapojili do participatívneho rozpočtu mesta aj Trnavského samosprávneho kraja, kde sme predniesli projekty, ktoré by skrášlili areál a boli prínosom pre všetky športy v ňom aj pre širokú verejnosť.

Zaujímavosťou je tiež TOPliga, ktorá sa bude od konca marca hrať na umelej tráve. Čo si od tohto kroku sľubujete?

Je to vynikajúca platforma, ako podporiť amatérsky šport. V posledných dvoch rokoch sme vzkriesili mestskú ligu vo futbale, ktorá fungovala na priateľských dohodách. Teraz sme sa rozhodli pre ďalší rast, keď sme sa zapojili do formátu, ktorý má jasne stanovené pravidlá a dobre vyvinutý marketing. Každý zápas je natáčaný, servis je profesionálny. Ide o oficiálnu ligu pre amatérov v malom futbale, ktorá sa doteraz hrala len v krajských mestách. Sme jediné okresné mesto, ktoré sa dokázalo zapojiť. Máme veľký športový areál a myslím si, že začína fungovať tak, ako má. Cez deň tu nájdete obrovské množstvo športujúcich detí, večer zasa športovcov každého veku. Veľký dopyt zo strany ľudí bol aj po športových prenosoch, na čom v súčasnosti pracujeme.

(mb – PFK/th)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav