Múzeum vystavilo aj medenú sekerku z praveku

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 23. marca 2019, 12:00

Obdivovatelia histórie sa vo štvrtok 14. marca stretli vo Vile dr. Lisku na Štefánikovej ulici v Piešťanoch, kde Balneologické múzeum Imricha Wintera uviedlo ďalšiu zaujímavú výstavu artefaktov. Kým jedna časť patrila najmä stredovekým zbraniam, v druhej miestnosti si návštevníci mohli prezrieť nálezy z Chtelnice.

Kompletná zbroj rytiera vysokej šľachty z konca 14. storočia. Je konštruovaná tak, aby všetky kĺby boli pohyblivé, čiže pohyb nie je obmedzený. Šľachtici mali tri náuky - etiketu, boj a literárnu náuku ako heraldiku či poéziu. Ovládať boj bola ich povinnosť a denne trénovali. Návštevníkom priblížil históriu Martin Markus Homola, člen skupiny Argenti.

Výstavu s názvom Medzi Váhom a Malými Karpatmi otvoril riaditeľ múzea Vladimír Krupa: „Prvou časťou výstavy sú nálezy zbraní a nástrojov z rieky Váh. Našli sa zväčša náhodne pri úprave koryta rieky, bagrovaní štrku, a to buď priamo v rieke, alebo v jej záplavovom území.“ Ide o súbor stredovekých zbraní z 15. storočia z Drahoviec, ktorý sa našiel v roku 1988. Časť z neho býva vystavená aj v stálej expozícii. Dopĺňajú ho niektoré staršie nálezy, ktoré sa našli pri stavbe kanála Váhu, respektíve pri stavbe hydrocentrály v Hornej Strede.

Medzi novšie nálezy patrí súbor kovových predmetov z Ducového, pričom ide o sekery či rôzne kovania. Boli tam nájdené aj stredoveké zbrane ako fragmenty meča, hroty kopijí alebo oštepov. Pochádzajú z náplavov rieky Váh. Z tohto súboru je vo Vile dr. Lisku časť vystavená.

„Z tohto súboru sa vymykajú tri predmety pochádzajúce zo staršej a strednej doby bronzovej,“ uviedol riaditeľ, pričom priblížil, že ide napríklad o veľmi cennú medenú sekerku z praveku.

V tej istej miestnosti sa nachádzajú aj repliky historických zbraní, ktoré na výstavu múzeu zapožičala skupina historického šermu Argenti. „Venujeme sa prelomu 14. a 15. storočia, chodíme po rôznych podujatiach a ukazujeme ľuďom, ako sa v tom období žilo, jedlo, bojovalo. Sme skupina, ktorá oživuje históriu,“ prezradil Martin Markus Homola. Do Vily dr. Lisku priniesli niekoľko zbraní, ktoré zhotovili podľa originálov, pričom informácie čerpajú z dobových prameňov.

Poslednou časťou sú vystavené nálezy z Chtelnice. „Sú to nálezy z menších prieskumov, keď sme sledovali zemné práce, ktoré sa robili pri budovaní sietí, plynu, alebo pri úprave námestia. Najväčším súborom sú nálezy z kaštieľa v Chtelnici. Ten súčasný síce pochádza z 18. storočia, ale na jeho mieste stál starší kaštieľ, kde aj pamiatkarsky výskum ukázal, že veľká časť pivníc sa vzťahuje k staršej budove,“ povedal V. Krupa.

Výstavu si môžete pozrieť do 28. apríla.

(am)

V popredí je malá miska na pochutiny zo 17. storočia, nájdená v kaštieli Chtelnica. Slúžila napríklad na servírovanie omáčok.
Pri úprave koryta Váhu v Hornej Strede sa v roku 1951 našla železná jednosečná šabľa – tesák.
Časti kachľových pecí z rôzneho obdobia, rôzne vypracované a zdobené, nájdené v oblasti kaštieľa v Chtelnici. Majú mriežkové či tapetové vzory. Archeologické výskumy sa robili súbežne s rekonštrukciou kaštieľa, ktorá stále pokračuje.
Úžitková keramika z podzemnej miestnosti kaštieľa. Ide zrejme o výrobky miestnych hrnčiarov, rôzne typy nádob, ktoré sa používali na prípravu jedál.
Najpoužívanejšie vo veľkých stretoch boli sekery. Bola to ideálna tuposečná zbraň.
Plochá medená sekerka z praveku – zo staršej doby bronzovej, ktorej povrch je husto pokrytý drobnými ryhami. Tieto drobné poškodenia mohli vzniknúť pri transporte sekerky v štrkovom lôžku rieky. Nálezisko Nové lúky, Ducové.
Tento dvojsečný meč pochádza z prvej polovice 15. storočia.
Palcáty sú tupé zbrane. Mali za úlohu spôsobovať vnútorné zranenia a zlomeniny. Ak bol protivník v celej zbroji, útočník ho mohol skôr zraniť ako s mečom.
Repliky zbraní skupiny Argenti (okrem nálezu uprostred). Najdrahšie boli meče. Vyrábali sa na zákazku. V 15. storočí sa výroba o čosi rozšírila, no dovtedy to bola drahšia komodita. Repliky sú zhotovené podľa originálu, no ostrie je aj s ohľadom na bezpečnosť zatupené na dva milimetre. Za informácie ďakujeme Martinovi Kočiškovi zo skupiny Argenti.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana