140. výročie úmrtia priekopníka balneoterapie

  • História
  • 22. marca 2019, 10:00

V týchto dňoch si pripomíname 140. výročie úmrtia priekopníka modernej balneoterapie, významného lekára pôsobiaceho v Piešťanoch a zakladateľa Vojenského kúpeľného ústavu – Františka Ernesta Scherera.

František Ernest Scherer © archív MsÚ

František Ernest Scherer sa narodil 2. apríla 1805 v Blatnej (južné Čechy). Medicínu a farmáciu vyštudoval vo Viedni a v Krakove. Po dvojročnej chirurgickej praxi sa v roku 1828 usadil v Piešťanoch, kde sa stal prvým kúpeľným lekárom. Zaviedol moderný vedecký prístup do kúpeľnej liečby. Bol známy a obľúbený ako priateľ chudobných, o ktorých sa s veľkou obetavosťou staral. Hoci nikdy vojakom nebol, v roku 1863 založil Vojenský kúpeľný ústav, na vybudovanie ktorého prispel svojím pozemkom a príjmami z literárnej činnosti.

V Piešťanoch pôsobil 50 rokov. Za svoju lekársku, vedeckú a publikačnú činnosť získal mnoho uznaní a vysokých vyznamenaní. Jeho význam presiahol hranice mesta a času, viaceré ním zavedené liečebné postupy sa rozšírili i mimo Piešťan a v nemalej miere sa uplatňujú dodnes.

Je autorom po nemecky písanej monografie „Die heissen Quellen und Bäder zu Pöstény“ (1837) – „Horúce pramene a kúpele Piešťan“. Jej vydanie Balneologickým múzeom Imricha Wintera v slovenčine a nemčine v roku 2000 sa ešte aj po mnohých rokoch od prvej edície stretlo s veľkým záujmom čitateľov.

Svoj život F. E. Scherer ukončil dobrovoľne pre zákernú chorobu 16. marca 1879. Pochovaný je na cintoríne na Bratislavskej ceste v Piešťanoch.

MsÚ

Ak pôjdete v týchto dňoch na cintorín na Bratislavskej ceste, pristavte sa pri hroboch F. E. Scherera i rodiny Winterovcov.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav