Maturity: Slohové práce do pohody, testy tipovačka

  • Mladí dnes / Školy / Piešťany / Spravodajstvo
  • 20. marca 2019, 10:00

Viac ako 43 100 maturantov zo 706 stredných škôl na Slovensku absolvovalo minulý týždeň písomné maturity. Aj študenti Piešťanského okresu si od utorka 12. do piatka 15. marca overili svoje vedomosti zo slovenčiny, cudzieho jazyka a matematiky. Maturitné skúšky v okrese vykonalo 571 študentov z ôsmich škôl.

Maturity budú tentoraz aj s rúškom (Autor: vd)

Podľa viacerých oslovených stredoškolákov sa pri písomnej maturite zo slovenčiny, ktorá sa konala v utorok, maturanti viac zapotili na testoch, kde bolo treba porozumieť prečítanému textu a na základe jeho pochopenia vybrať správnu odpoveď. „Boli tam chytáky a na vypracovanie odpovedí bolo podľa mňa málo času. Keď pedagóg zahlásil, že do konca máme už len desať minút, bola som zhruba na otázke číslo 51, a tak som do konca už len rýchlo natipovala odpovede,“ uviedla jedna z maturantiek. Po chvíli si ale veľmi pochvaľovala témy slohových prác zo slovenského jazyka a literatúry, ktoré sa jej videli pohodové a aj času na ne bol dostatok.

„Ja som nemal žiadne problémy. Kto sa učí, musí vedieť a nedá sa nachytať. Vypracoval som externý test v danom čase, vypracoval som všetky úlohy a pred koncom som mal ešte čas na prepísanie odpovedí,“ uviedol jeden z prominentných stredoškolákov Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch. Aj pri ňom sa potvrdilo, že kto sa učí priebežne štyri roky, maturitnej skúšky sa nemusí obávať.

Pre zaujímavosť, tento rok si maturanti mohli vybrať slohovú prácu z týchto tém: Základný zdravotnícky výcvik by mal byť povinný (diskusný príspevok), druhou témou bol umelecký opis miesta, kde žijem – Môj mikrosvet, treťou úvaha na tému Je smutné, že obeťami podvodníkov sa stávajú tí najzraniteľnejší, štvrté bolo rozprávanie: Ten odkaz prišiel v pravej chvíli.

Chvíľa oddychu pre maturantov zo SPŠE Piešťany po slohovej práci zo slovenčiny.

Maturity pokračovali v stredu. Vtedy štvrtáci písali externý test a slohovú prácu z vybraného povinného cudzieho jazyka na úrovni B1 alebo B2. Pre žiakov z bilingválnych stredných škôl, ktoré nemajú uzavretú medzinárodnú zmluvu, bol v tomto čase určený externý test a slohová práca z druhého vyučovacieho jazyka na úrovni C1. Najčastejšie si maturanti opäť vyberali anglický jazyk, z ktorého maturovalo na všetkých troch úrovniach náročnosti viac ako 36 200 žiakov na Slovensku, čo predstavuje 84 percent všetkých maturantov.

V poradí záujmu nasleduje nemčina (2858 žiakov) a ruština (876). Francúzštinu si vybralo 24 maturantov, španielčinu 13 a iba jeden žiak si zvolil maturitu z talianskeho jazyka.

Nasledujúci deň, vo štvrtok, nasledoval externý test z matematiky. Absolvovalo ho šesťtisíc maturantov, ktorí si vybrali tento predmet.

Maturitný týždeň uzavreli v piatok testom a slohovou prácou z maďarského a ukrajinského vyučovacieho jazyka pre žiakov škôl týchto národnostných menšín. V prípade maďarského jazyka a literatúry písalo sloh 1786 žiakov, ukrajinský jazyk a literatúru absolvovalo 18 maturantov.

Témy písomnej formy internej časti maturitnej skúšky (slohovej práce) z vyučovacích jazykov vyžrebovali a vyhlásili prostredníctvom živého vysielania v RTVS – v Rádiu Slovensko v utorok a piatok o 12.20 h a zverejnili na príslušných internetových stránkach. Zadania slohových prác z cudzích jazykov po vyžrebovaní zverejnili len prostredníctvom uvedených internetových stránok.

Žiaci certifikačných stredných škôl si mohli opäť zvoliť absolvovanie maturitných testov z vyučovacích jazykov a matematiky elektronickou formou pomocou počítača. Týkalo sa to maturity zo slovenského jazyka a literatúry, zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry a matematiky. Na elektronickú maturitu sa prihlásilo vyše 1500 žiakov z približne 90 škôl.

Výsledky riadneho termínu externej časti maturitnej skúšky si školy môžu prevziať 2. mája elektronickou formou. Výsledky žiakov v papierovej forme školám doručia 3.-6. mája.

Náhradný termín písomných maturít určený pre žiakov, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemohli zúčastniť na riadnom termíne, je naplánovaný na 9.-12. apríla. Opravný termín písomných maturít sa uskutoční od 3. do 6. septembra 2019.

Maturitu organizačne zabezpečoval Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania ako priamo riadená organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava