Klamať a strašiť ľudí sa nevypláca

  • Editoriál / Blogy
  • 19. marca 2019, 08:00

Prvé kolo prezidentských volieb máme za sebou, víťazom so ziskom 40,6 percenta hlasov sa stala predstaviteľka liberálnej demokracie Zuzana Čaputová. V číselnom vyjadrení je to dôvera takmer 900-tisíc voličov.

Na druhej priečke sa umiestnil proeurópsky sociálny demokrat Maroš Šefčovič so ziskom 18,7 percenta, čo predstavuje počet voličov niečo nad 400-tisíc. Tretí s prodemokratickým názorovým rebríčkom skončil predstaviteľ konzervatívnej demokracie František Mikloško, oslovil takmer 130-tisíc voličov.

Medzi ním a vedúcou dvojicou pozície zaujali tretí v celkovom poradí – vyznávač konšpiračných teórií, strašič ľudí migrantmi a komunitou LGBT Štefan Harabin. Za ním skončil obdivovateľ fašizmu a nacizmu Marián Kotleba.

A práve zisk týchto dvoch kandidátov by mal byť aj mementom pred ďalšími voľbami. Obaja oslovili dokopy pol milióna voličov. Túto skupinu ich priaznivcov by však nik nemal ignorovať. To, že je také veľké množstvo obyvateľov ochotných uveriť klamstvám, ktoré obaja šírili, je signálom pre prodemokratické sily, že vo svojom uplatňovaní politickej moci robia obrovské chyby.

Harabin aj Kotleba sami seba prezentovali ako hrádzu proti slobodám liberálnej demokracie. Naopak, svojich oponentov označovali ako tých, ktorí na Slovensko vpustia davy migrantov či uvoľnia uzdu pohlavných orgií. Preto uvediem ozajstné a nie vymyslené kompetencie prezidenta.

Prezident zastupuje Slovensko navonok. Túto právomoc môže preniesť na vládu a doteraz tak urobili všetci prezidenti.

Prezident zvoláva ustanovujúcu schôdzu národnej rady. Ide o formálnu právomoc.

Prezident má právo veta voči zákonom. Ide o právo, ktoré možno prelomiť opätovným schválením poslancov.

Prezident vymenúva a odvoláva predsedu vlády a členov vlády, pričom je viazaný návrhom predsedu vlády.

Prezident vymenúva a odvoláva rektorov či generálov. Vymenúva sudcov ústavného, najvyššieho súdu a generálneho prokurátora na návrh národnej rady.

Prezident je formálne hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR.

Prezident, naopak, nemá žiadnu zákonodarnú ani výkonnú moc. V zmysle ústavy zákonodarnú moc má len národná rada a výkonnú vláda.

Preto ak by v zmysle Kotlebovej či Harabinovej rétoriky mal niekto právomoc na Slovensko vpustiť migrantov či uvoľniť uzdu pohlavným orgiám, môže tak urobiť len vláda a národná rada. Nie prezident. A voľby ukázali, že klamať sa nevypláca!

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj