Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 17. marca 2019, 00:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, sú dni v roku, ktoré vidíme v kalendári vytlačené výraznejšie, niektoré dokonca blikajúc upozorňujú na svoju dôležitosť. Zvyčajne vtedy, ak ide o rodinné výročia a jubileá… Zabudnúť na výročie sobáša je neodpustiteľný prehrešok, nepodať daňové priznanie by znamenalo poťahovanie so zákonom.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Niektoré dôležité dátumy prináša beh života a neopakujú sa pravidelne. Sú dôsledkom rôznych procesov, ktorých sme neoddeliteľnou súčasťou, a účasť na nich je buď povinná, alebo dobrovoľná. V každom prípade dôležitá, pretože máme možnosť prehovoriť do riadenia vecí verejných. Nie vždy a nie každý z nás prikladá tejto skutočnosti patričnú dôležitosť. Mnohokrát sa sťažujeme na rôzne skutočnosti, ktoré sa nedejú podľa našich predstáv. Aby sme si nemuseli v budúcnosti vyčítať, že sa niečo také deje, je lepšie sa veci zúčastniť. Vyjadriť svoj názor. Ten blikajúci dátum v kalendári je už tu. Je to celkom jednoduché – hlava vie a nohy poslúchnu. Aby sme si v budúcnosti nevyčítali, že svet okolo nás nie je podľa našich predstáv, hoci sme mali možnosť do vývoja udalostí zasiahnuť a ich výsledok ovplyvniť.

Podoby džezu okrem noviniek na domácom a svetovom trhu dávajú priestor džezovým legendám. Výročia nezabudnuteľných osobností sú vhodnou príležitosťou pre spomienku a rozbor ich hudby. Aj odchod do nebeských orchestrov je pohnútkou na zamyslenie. V minulom roku stratil svetový a slovenský džez veľa nezabudnuteľných postáv. Zo svetovej scény odišli Cecil Taylor, Aretha Franklin, Hamiet Bluiett, Randy Weston, Nancy Wilson, Hugh Masakela, Tomasz Stanko, na slovenských a českých pódiách bude chýbať Janka Kociánová a Laco Tropp. Po každom z týchto umelcov ostala pomlčka, ktorú sa pokúsime vyplniť spomienkou na ich nezabudnuteľný život a dielo.

Blíži sa hlasovanie ankety Esprit 2018 o najlepší slovenský džezový album roka. Pripomenieme účastníkov a spôsob hlasovania. Nové albumy sa objavujú už s prichádzajúcou jarou. Informácie a aktuality z domácej a zahraničnej džezovej scény sú pravidelnou súčasťou našej relácie.

Na stretnutie v nedeľu na Rádiu Piešťany pri sledovaní relácie Podoby džezu sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek