Odznaky pre mnohodetné matky

  • História
  • 17. marca 2019, 12:00

Oslava 8. marca, teda Medzinárodného dňa žien, je súčasťou našej histórie i súčasnosti. Na verejnej úrovni sa dnes konajú väčšinou koncerty a rôzne posedenia, no v minulosti bol tento sviatok spájaný aj s oceňovaním žien. Ako v celej republike i v Piešťanoch udeľovali odznaky s názvom Materstvo.

O odznakoch udeľovaných matkám hovoril dokonca samostatný zákon. Podľa neho matkám, ktoré dali spoločnosti viac detí, prejavovali národné výbory verejné uznanie udelením čestného odznaku „Materstvo“ s tromi stupňami.

Oceňovanie žien podľa uznesenia vlády začalo v roku 1959 a udeľovali ho matkám piatich a viac detí práve pri oslavách Medzinárodného dňa žien 8. marca. Podľa piešťanskej mestskej kroniky rada mestského národného výboru dňa 18. februára 1959 určila, ktoré matky majú byť týmto odznak ocenené.

Ženy, ktoré mali v tom čase desať a viac detí, získali odznak prvého stupňa. V Piešťanoch ho priznali hneď niekoľkým matkám: Márii Gubalovej, matke 14 detí, Anne Jurákovej, matke 12 detí,  tiež Emílii Ferkodičovej, Márii Woltmanovej, Emílii Vavrovej, ktoré mali 11 detí, Jolane Hodulovej, Márii Vankovej, Márii Urbanovej a Márii Učnovej, ktoré mali po 10 detí.

Druhostupňový odznak bol pre ženy, ktoré mali osem až deväť detí. V meste Piešťany ho získali: Anna Antalová, Matilda Balonová, Mária Holíková, Matilda Hudcovičová, Katarína Klčová, Helena Kuníková, Katarína Lipková, Anna Lukáčová, Jozefína Mišurová, Mária Nováková, Jozefína Rotáková, Ľudmila Šnajdárová a Petronela Žitňanská.

Odznak tretieho stupňa patril tým, ktoré mali päť až sedem detí. V Piešťanoch bol priznaný 101 matkám.

Oceňovanie sa uskutočňovalo aj počas nasledujúcich rokov, pričom kronika zaznamenáva, že pri tejto príležitosti mnohodetné matky navštívili funkcionárov a pohovorili si o postavení žien – matiek v minulosti a dnes.

No nebolo to len ružové. Ak sa podľa zákona nositeľka čestného odznaku „Materstvo“ dopustila konania, ktoré ju robilo „nehodnou tohto čestného odznaku“, alebo ak vyšli dodatočne najavo skutočnosti svedčiace o tom, že jej bol odznak udelený nezaslúžene, prišla oň.

V súčasnosti je tieto odznaky možné zohnať aj cez bazár. Napríklad odznak tretieho stupňa sa predáva za necelých 15 eur.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav