F. Hološko: Chcem hrať, dokedy budem môcť

  • Šport / Futbal
  • 17. marca 2019, 08:00

Piešťanský futbalista Filip Hološko už zarezáva v moravskom klube 1. FC Slovácko, kde dohrá aktuálnu sezónu. V rozhovore pre český portál isport.cz skúsený útočník porozprával o svojich dojmoch z nového pôsobiska, ale priblížil aj viaceré zaujímavosti z doterajšej kariéry či plány do budúcnosti.

Piešťanský futbalista na koniec aktívnej kariéry ešte nepomýšľa. © 1. FC Slovácko

Hektická premiéra za Slovácko

Na zápasovú premiéru v Slovácku nastúpil bývalý reprezentačný útočník za mužstvo z Uherského Hradišťa v zápase 23. kola tamojšej Fortuna ligy proti FK Mladá Boleslav (1:1) z lavičky náhradníkov. Na ihrisko sa dostal v 80. minúte stretnutia, s touto možnosťou pritom vôbec nerátal.

„Ráno som absolvoval ťažký tréning so spoluhráčmi, ktorí do zápasu neboli nominovaní. Potom som išiel do Piešťan, kde som vyzdvihol kamaráta a vrátil som sa do Česka pozrieť sa na zápas. Iba 45 minút pred stretnutím mi volal manažér tímu a pýtal sa, kde som, že mám ísť na lavičku,“ povedal Filip Hološko k svojmu prvému súťažnému duelu za 1. FC Slovácko. K zvráteniu remízového stavu mohol pomôcť aj samotný 35-ročný Slovák, svoju veľkú gólovú príležitosť však nevyužil. „Bohužiaľ, lopta mi vyskočila na hruď, a keď som skúsil vypáliť, nastrelil som iba protihráča,“ objasnil Hološko.

Filip Hološko (uprostred) si odbil premiéru za 1. FC Slovácko v zápase s Mladou Boleslavou.

Ponuka šitá na mieru

Účastník majstrovstiev sveta v roku 2010 v Juhoafrickej republike podpísal s českým mužstvom kontrakt do konca sezóny 2018/2019. V Česku účinkoval naposledy v drese Slovana Liberec (2002-2005). Potom, čo s ním už ďalej nepočítal bratislavský Slovan, dostal skúsený zakončovateľ ponuku ako šitú na mieru.

„Dostal som ponuky aj zo Slovenska, česká liga je však asi kvalitnejšia a chcel som sa tam vrátiť po trinástich rokoch. Rolu zohralo aj to, že mesto je blízko Bratislavy, kde mám manželku, deti a bude možné aj dochádzať,“ vyjadril sa Hološko, ktorý zároveň skritizoval atmosféru v Slovane Bratislava. „Bol som prekvapený, aký dobrý kolektív je v tomto tíme. O Slovane sa to povedať nedalo, je tam veľa cudzincov a v kabíne sa rozprávalo najmä po balkánsky,“ priznal a povedal aj viac o dôvodoch svojho konca v Slovane: „To, že som v tejto sezóne nedostával príliš veľa šancí a dohodol sa na ukončení zmluvy, sa v profesionálnom športe stáva. Myslím si, že to ani nebola vec trénera. Stále som na to mal, pokojne aj na základ. Dvadsať-tridsať minút by som v slovenskej lige odohral s prstom v nose. Keď ma nezobrali na sústredenie na Maltu a do Turecka, chodil som s béčkom. Každý tréning som odmakal, udržoval som sa, aby som bol pripravený na ďalší angažmán.“

Futbal chce hrať do štyridsaťpäťky

Rodák z Piešťan zároveň naznačil, že ešte neplánuje zavesiť kopačky na klinec: „Chcem hrať, dostať sa do zápasového tempa a pomôcť Slovácku čo najväčším počtom gólov alebo aspoň asistenciami. Chcem hrať do 45 rokov. Myslím si, že som profesionál, starám sa o svoje telo a chcem hrať čo najdlhšie. Je ťažké skončiť, ale priznám sa, že niekedy mám toho dosť. Z postele sa mi vstáva ťažšie ako v dvadsiatich, ale neviem, čo by som bez futbalu robil. Každý, kto skončil, mi hovorí: Hraj, dokedy môžeš.“

Najlepšie angažmány

Angažmány v tureckom Istanbule a austrálskom Sydney boli pre Hološka vraj najlepším obdobím. „V Besiktasi sme boli spolu s českými spoluhráčmi Tomášom Sivokom a Tomášom Zápotočným. Už asi nezažijem lepších fanúšikov, ako boli v Istanbule. Priaznivci Besiktasu sú blázni, kričia celý zápas. Po životnej stránke ale boli najlepšie dva roky v Sydney,“ skonštatoval Hološko.

S rodinou sa usadia v Prahe

Piešťanský futbalista, ktorý počas kariéry precestoval viacero krajín, sa spolu s rodinou plánuje usadiť v hlavnom meste našich západných susedov. „Manželka je z Moravy, takže často tam jazdíme. Sme spolu od devätnástich rokov a budeme mať desiate výročie svadby. Teraz žijeme v Bratislave, ale kúpili sme dom v Prahe a rekonštruujeme ho. Manželka tam chcela ísť, takže sa budeme sťahovať. Trinásť rokov so mnou bola všade a mám v nej veľkú oporu. Aj v horších situáciách, keď som bol zranený, stála za mnou. Doma máme pohodu, dcéry už sú väčšie a môžeme cestovať. Obe športujú, staršia hrá tenis, druhá tancuje. Chceme, aby v Prahe chodili do súkromnej britskej školy. Vzdelanie je asi najviac, čo môžeme deťom dať. V tomto je manželka striktná,“ dodal Hološko.

(th), zdroj: isport.cz

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín