Záhradníci spoznávali svet i hortenzie

  • Mladí dnes / Školy
  • 16. marca 2019, 12:00

Študenti piešťanskej záhradníckej školy sa vnorili do záplavy nových poznatkov a čiastočne i zákulisných informácií spoza kamier. V stredu 6. marca k nim totiž na prednášku zavítala dvojica moderátorov obľúbenej relácie Hurá do záhrady, Janka Bieliková a Pavel Chlouba.

Na záver prednášky nechýbala tombola. (Autor: am)

Prezentáciu začala Janka Bieliková, ktorá Strednú odbornú školu záhradnícku v Piešťanoch pred desiatimi rokmi absolvovala. Hovorila o tom, ako sa k relácii Hurá do záhrady dostala, ale najmä o cestovaní, ako dokáže osobné cesty do zahraničia prepojiť so záhradníctvom a čerpá počas nich inšpiráciu. „Ľudia naozaj chcú cestovať, chcú sa dozvedieť o nových veciach a destináciách. Ide o to, aby sa naučili viac vnímať prírodu a mohli ju prenášať aj do svojich záhrad,“ povedala po skončení prednášky J. Bieliková.

Medzi študentmi a pedagógmi svojej niekdajšej školy sa cítila výborne. „Je to už desať rokov, čo som odišla zo školy, ale napriek tomu sa sem vždy rada vraciam. Myslím si, že záhradníctvo má veľký potenciál, treba ho podporovať, aby sa opäť objavila láska k štúdiu, pretože toto je podľa mňa naša budúcnosť,“ dodala bývalá študentka, ktorá je už roky tvárou televíznej relácie.

Poslucháčom počas prednášky porozprávala nielen o zážitkoch z holandských či rakúskych záhrad, ktoré mnohých nadchli i pobavili, ale tiež sa snažila ich motivovať, aby na sebe pracovali, nečakali, že všetko im spadne z neba, ale vytrvalo išli za svojimi snami.

V druhej časti prednášky sa slova chopil Pavel Chlouba. Jeho úlohou bolo vnoriť prítomných do sveta hortenzií. „Hortenzie sú rastliny, ktoré sú stále populárnejšie. Pre mnohých je to však akýsi kameň úrazu, pretože nevedia, ako sa k nim postaviť, ako ich rezať, ako sa o ne starať,“ povedal nám P. Chlouba. Moderátor prezentoval mnoho druhov tejto rastliny, pričom každý mal svoje špecifiká. Svoje „publikum“ pobavil v momente, keď sa snažil vysvetliť, ako sa dá docieliť krásna modrá farba hortenzií. Okrem dôležitých vecí ako kyslá pôda s dostatkom železa posledným bodom bolo tiež to, že hortenziám sa „musí chcieť“ byť modrými.

Na záver poradil všetkým, ktorí radi záhradníčia: „Mám jedno pravidlo, ktoré si myslím, že je veľmi dôležité. To pravidlo hovorí: pozoruj a vyhodnocuj. Kto sa naučí pozorovať a vyhodnocovať situáciu, má nádej, že bude šťastný a spokojný záhradník.“

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek