Malí výtvarníci pokračujú v sérii osláv výročia školy

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 16. marca 2019, 00:00

Základná umelecká škola v Piešťanoch tento rok oslavuje 75. výročie založenia. Pri tejto príležitosti sa malí výtvarníci chopili ceruziek a štetcov a vytvorili sériu diel, ktoré vystavili 7. marca v Dome umenia. Počas vernisáže zahral Piešťanský dixieland Ľubomíra Váryho.

Umelci stvárňovali podobizne vedenia a pedagógov základnej umeleckej školy. (Autor: am)

Na stenách galérie sa objavilo množstvo zaujímavých diel. Farebné či čiernobiele, maľby i kresby, no všetky vyčarili prítomným úsmev na perách. Na viacerých portrétoch dokonca hostia spoznali aj vedenie školy či pedagógov.

Základná umelecká škola, v tom čase Mestská hudobná škola, vznikla 14. marca 1944. „Po dnešný čas ju navštevovali tisíce žiakov, ktorým stovky pedagógov poskytovali umelecké vzdelanie. Z mnohých žiakov, ktorí získali rôzne významné ocenenia, sa neskôr stali renomovaní umelci alebo ďalší pedagógovia, pričom šíria dobré meno školy i mesta Piešťany,“ povedal riaditeľ základnej umeleckej školy Kamil Vavrinec.

Výstava, ktorú v Dome umenia otvorili, bola špeciálne vytvorená práve k výročiu. „Má naznačiť, že existuje symbióza všetkých našich odborov,“ prezradil riaditeľ, pričom pripomenul, že škola začala len s hudobným odborom, no od roku 1962 sa vyučovanie rozšírilo aj o tanečný, literárno-dramatický a napokon i výtvarný odbor. „V súčasnosti, čo sa počtu žiakov týka, patrí naša škola medzi najväčšie na Slovensku,“ doplnil K. Vavrinec s tým, že každoročne školu navštevuje vyše tisíc malých umelcov, čo je náročné z priestorového hľadiska aj z materiálovo-technického zabezpečenia.

Výstavu otvárala aj riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová (vpravo).

Umelci všetkých odborov sa zúčastňujú mnohých aj mimoškolských aktivít, koncertov, výstav, podujatí, udržiavajú dobré spolupráce s viacerými organizáciami. Napriek tomu má škola ambíciu naďalej sa zlepšovať. Istým spôsobom jej k tomu určite môže dopomôcť aj mesto Piešťany, ktoré je jej zriaďovateľom. Výstavu malých výtvarníkov si nenechalo ujsť kompletné najvyššie vedenie radnice, prišiel primátor Peter Jančovič, viceprimátor Michal Bezák, prednostka úradu Denisa Bartošová, ale aj hovorkyňa Drahomíra Moretová.

„Keď som si pozeral diela vystavovateľov, napadlo mi, že o to, aby boli Piešťany v budúcnosti nádherne zobrazované na obrazoch, starosť mať nemusíme. Teraz je na nás, na vedení mesta, aby boli Piešťany ešte krajšie, kým títo vystavovatelia vyrastú, nech sa im mesto dobre maľuje či kreslí,“ povedal P. Jančovič a poďakoval aj pedagógom, ktorí malých umelcov vychovávajú.

Na záver si deti pripravili prekvapenie – krásne odznaky, ktoré pripli nielen pedagogičkám, ale aj riaditeľovi či primátorovi.

Veľká oslava „narodenín“ základnej umeleckej školy sa uskutoční v piatok 22. marca v Dome umenia.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel