Futbalisti Veľkých Kostolian už na jar nenastúpia

  • Šport / Futbal
  • 16. marca 2019, 08:00

Špekulácie ohľadom Veľkých Kostolian sa počas minulého týždňa potvrdili, futbalový klub oficiálne odhlásil mužstvo zo súťaže. V jarných bojoch tak bude v piatej lige západ pokračovať 12 tímov a tabuľka sa po anulácii výsledkov premieša. Informoval o tom Západoslovenský futbalový zväz.

Veľké Kostoľany sa odhlásili z piatej ligy v polovici sezóny. © Miroslav Ledecký

O problémoch vo Veľkých Kostoľanoch sa „pošuškávalo“ už dlhšie. Po neúspešnej sezóne, keď mužstvo vypadlo zo štvrtej ligy severozápad, na seba špekulácie nenechali dlho čakať. Vyvrcholili spoločne s odchodom dlhoročného trénera Ľubomíra Chudého. Toho na trénerskej lavičke nahradil Andrej Adamčík.

„Vedenie Veľkých Kostolian chcelo, aby som pri mužstve pokračoval, ale ja už som nechcel. Predpokladal som, ako tu futbal asi skončí, a tak sa stalo. U určitých ľudí nebol o futbal v obci veľký záujem, skôr by som povedal, že ho niektorí vnímali ako záťaž, a aj preto sa vedenie rozhodlo pre odchod,“ vyjadril sa k situácii Chudý.

Po jesennej časti ohlásili odchod dlhoročný predseda Michal Podolan aj tajomník Miroslav Maco. Tí sa na chode klubu podieľali tiež finančne. „Áno, končíme. Pri futbale som 25 rokov a už stačilo. Dôvodov je viac, jednak je to časová zaneprázdnenosť, od roka k roku je náročnejšie klub financovať, je tam neochota zo strany hráčov, a to najmä domácich, a navyše prestupový poriadok, ktorý klubom zväzuje ruky,“ potvrdil špekulácie Podolan, ktorý pri futbale vo Veľkých Kostoľanoch začínal ako vedúci A-mužstva. Od roku 2011 pôsobí ako predseda klubu.

Vedenie klubu o odchode informovalo všetkých hráčov i obec. Aby klub mohol naďalej regulárne fungovať, bolo potrebné zostaviť nové vedenie. Všetko naznačovalo, že sa tak stane, nadšenie však tejto skupine nevydržalo dlho a nakoniec ponuku odmietli. Momentálne sa v klube hľadá opäť nové riešenie.

Napriek tomu, že Podolan avizoval svoj odchod, podal klubu ešte pomocnú ruku. Do konca aktuálneho súťažného ročníka zostane vo vední, zastreší však už iba mládež.

Počas zimnej prestávky sa hráči Veľkých Kostolian „rozchytali ako teplé rožky“. Patrik Dolinaj našiel svoje nové pôsobisko v Trebaticiach, Patrika Chudého angažovalo Vrbové a Romana Mašku Špačince. Štvoricu hráčov Jozef Beko, Peter Čeliga, Adam Mičian a Denis Ajpek získal Leopoldov, Juraj Bachňák, Michal Kinči a Ján Janíček na jar pomôžu Maduniciam. Andrej Mačica a Peter Jankovič budú pôsobiť v Pečeňadoch.

História klubu siaha až do roku 1929, keď bol založený futbalový oddiel. Hrávalo sa na urbárskom pasienku v Zákostoľanoch. Oddiel sa musel zo začiatku vysporiadať s nedostatkom financií i s materiálnym zabezpečením, to však futbalových zanietencov neodradilo. Postupne zohnali financie, dresy či lopty a futbalový oddiel začal naplno fungovať pod názvom Športový klub – OROL.

V tomto roku by futbal vo Veľkých Kostoľanoch oslávil 90. výročie. Namiesto toho sa klub, ktorý kedysi okúsil aj tretiu ligu, vytratil z futbalovej mapy.

Športový areál vo Veľkých Kostoľanoch prešiel počas vedenia Podolana a Maca mnohými zmenami. Najskôr sa na tréningovom ihrisku vybudovalo čiastočné osvetlenie, neskôr pod hracou plochou spravili novú drenáž, vybudovali automatické zavlažovanie a nanovo vysiali trávu. Ihrisko predĺžili o desať metrov tak, aby spĺňalo európske parametre, pričom stavebné práce si robili svojpomocne.

Neskôr prišli na rad nové striedačky aj prekrytie diváckej tribúny. Myšlienkou bolo priviesť na štadión do Veľkých Kostolian aj väčšie mužstvá či mládežnícke reprezentácie. Rekonštrukciu areálu pokrývalo vedenie klubu vo väčšine zo súkromných zdrojov, pomocnú ruku im podali podnikatelia z obce.

V roku 2014 vybudovali v areáli štadióna dvojposchodovú budovu, kde sa nachádzajú sociálne zariadenia, trénerská miestnosť, nová šatňa a posilňovňa. Na výstavbe sa finančne spolupodieľala aj obec, klub získal dotácie z Úradu vlády SR, no opäť musel siahnuť i do vlastného vrecka.

Martina Radošovská

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel