Pobedimskí hasiči bilancovali a plánovali

  • Spravodajstvo / Región
  • 15. marca 2019, 08:00

Dobrovoľný hasičský zbor pôsobiaci v obci Pobedim v závere marca hodnotil uplynulé obdobie a plánoval svoju činnosť na nasledujúci rok. Výročná členská schôdza sa uskutočnila za účasti 37 dobrovoľných hasičov.

V rámci výročnej schôdze sa uskutočnila aj diskusia. © archív DHZO

Z hostí nechýbali starosta obce Martin Lednický, ktorý mal medzi hosťami i svojho kolegu, starostu Podolia Rastislava Bobockého. Návštevou hasičov poctil aj člen Prezídia Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR Jozef Smolinský.

Pretože v deň konania výročnej členskej schôdze sa niektorí pobedimskí hasiči zúčastnili pohrebu bývalého veliteľa DHZO Čachtice, Ľudovíta Opatovského, všetci si v úvode schôdze uctili jeho pamiatku i pamiatku na nedávno zosnulého člena Ľubomíra Čecha.

Správa o činnosti za minuloročné obdobie bola rozsiahla. Počet zásahov DHZO Pobedim sa na konci roka zastavil na čísle 58. Výjazdov k požiarom bolo 24, pričom priamo v obci evidujú štyri. Najväčší z nich sa stal 30. júna a bol to požiar obilia na koreni, ktoré bolo zasiate na poli Bočan a na Dolnom poli. Dá sa povedať, že väčšina z požiarov mala príčinu v nedbanlivosti a chabej prevencii.

Avšak DHZO Pobedim nie je len zborom, ktorý sa zaoberá iba zachraňovaním pred živlami, záchranu vie podať aj inak. Jednou z nich je darcovstvo krvi, ktoré sa uskutočňuje pod záštitou miestneho spolku Slovenského Červeného kríža. Ten v tomto roku vyznamenal aj svojich členov Jána Ivaniča, Miloša Palkoviča a Ivana Pätnického mladšieho, a to Striebornou Janského plaketou.

Schôdza pokračovala jednotlivými bodmi, až prešla do diskusie. V nej starosta Podolia kladne hodnotil činnosť DHZO Pobedim na území tejto obce a naznačil možnú zmluvnú spoluprácu, ktorú by chcel v budúcnosti nadviazať. Starosta Pobedima taktiež zhodnotil doterajšiu činnosť a spoluprácu s obcou. Spomenul i nastávajúce udalosti, s ktorými sa hasiči a obec musia popasovať. V tomto roku totiž Pobedim čaká udalosť krajského významu – Krajská súťaž dobrovoľných hasičských zborov. Jozef Smolinský oboznámil členov s dianím vo vyšších orgánoch DPO SR a povedal i pár slov k už spomínanej pripravovanej súťaži.

Ján Ivanič sa opýtal Martina Lednického, prečo je plánované postaviť garáž pre hasičské vozidlo ako prístavbu k súčasnej kotolni bývalej materskej školy, a nie ako prístavbu k hasičskej zbrojnici. Lednický odpovedal, že výstavba nie je možná z dôvodu umiestnenia inžinierskych sietí a stavieb vedľa zbrojnice.

Po vynikajúcich pečených kolenách, ktoré pre výročnú členskú schôdzu zabezpečil Rastislav Čop, sa do večera spomínalo v družných rozhovoroch na minulé časy DHZO, z ktorých si dobrý poslucháč mohol vziať veľa ponaučenia, ale aj špásu.

Matej Palkovič, tajomník DHZO Pobedim

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav