Nižná: Putovný pohár vyfúkol kartár z Veľkých Kostolian

  • Šport / Ostatné športy
  • 15. marca 2019, 14:00

Kultúrny dom v obci Nižná sa v sobotu 9. marca zmenil na hráčske hniezdo. Po celej dĺžke aj šírke sály boli rozostavané stoly. Pri každom sedeli štyria hráči a mastili karty. ôsmy ročník obľúbeného Žolíkového turnaja hráčov z celého piešťanského regiónu, ale aj kartárov od Trnavy a okolitých dedín bol v celej histórii podujatia najúspešnejší, čo sa týka počtu zúčastnených. Bolo ich tam dovedna 72.

Zľava: štvrtá Jarka Bachňáková, tretí František Heteš, víťaz Vladimír Pekarovič a druhý Ivan Mišák. © Peter Kern

Do finále sa prebojovali štyria hráči, pričom absolútnym víťazom sa stal Vladimír Pekarovič. Takže obrovský putovný pohár, na ktorom sú vygravírované mená víťazov predchádzajúcich ročníkov, putuje po prvýkrát v histórii turnaja do Veľkých Kostolian. „Finále bolo napínavé, dostali sa do neho traja muži a jedna žena,“ uviedla spoluorganizátorka podujatia Monika Kernová. Vo finálovom kartovom zápase sa teda najviac darilo V. Pekarovičovi z Veľkých Kostolian, striebro si vybojoval Ivan Mišák, tiež občan V. Kostolian. Na treťom mieste skončil František Heteš z Kátloviec a štvrtá bola Jarka Bachňáková z obce Dlhá.

O histórii Žolíkového turnaja nám porozprával jeho hlavný organizátor Martin Kubín z Nižnej: „Teší ma, že tento rok sme zaznamenali rekordnú účasť 72 hráčov. Pri prvom ročníku nás bolo šestnásť, ale napríklad už pri šiestom ich bolo 36 a na siedmom ročníku karty hralo 56 kartárov. Vo finále sa hrá osem hier a víťaz získava putovný pohár. Dnes je tu medzi nami aj štvornásobný víťaz Peter Kern z Nižnej.“ Práve iniciátor turnaja sa priznal, že žolíka hrá už od detstva. „Za minulého režimu sme na dovolenkách v Juhoslávii nič iné nerobili, len hrali žola,“ usmial sa M. Kubín.

Svojmu otcovi Petrovi Kernovi z Nižnej držal päste i jeho syn.

Zaujímavosťou tohto turnaja bolo, že medzi hráčmi boli azda všetky vekové kategórie – študenti, vysokoškoláci, pracujúci, ba i dôchodcovia. V Nižnej sa potvrdilo, že táto kartová hra má svojich priaznivcov aj medzi dievčatami a ženami. Pri mnohých stolíkoch boli totiž zmiešané partie hráčov – často ich tvorili dvaja muži, dve ženy. „Sú tu medzi nami aj najstaršie hráčky – 79-ročná Terézia Selčanová z Trnavy a 78-ročná Anna Pavlišová z Nižnej,“ dodala M. Kernová.

Pomedzi hráčske stoly sa tiež prechádzali možno budúci šampióni tejto hry, ktorí ale ešte nedovŕšili vek 15 rokov, aby sa mohli oficiálne zapísať do súťaže. Jedným z nich bol i syn štvornásobného víťaza Žolíkového turnaja P. Kerna.

Žolík patrí medzi najobľúbenejšie kartové hry. Vznikol v 19. storočí v Londýne a postupne sa rozšíril do celého sveta. Aj keď sa už v súčasnosti nehrá možno tak často ako v minulom režime, stále patrí medzi obľúbené kartové hry. Recept na kvalitnú hru je naozaj jednoduchý – stačí si poriadne preštudovať pravidlá, pripraviť žolíkové karty, pozvať partiu dobrých kamarátov a hra plná napätia a zábavy sa môže začať!

Vladimír Pekarovič (vpravo) hral žolíka na začiatku turnaja s touto partiou.

Žolík je určený pre dvoch až šiestich hráčov a hrá sa s dvomi balíčkami žolíkových kariet, čo je dokopy 108 kariet, pričom štyri z nich sú žolíky. Karty sa delia na srdcové, kárové, krížové a listové. Hru začína hráč, ktorý má na ruke 15 kariet. Na začiatku vyloží na stôl jednu, ktorú nepotrebuje, a položí ju viditeľnou stranou vedľa balíčka. Hráč po ňom si zoberie kartu z balíčka a taktiež vyhodí jednu, ktorá sa mu nehodí do „zostavy“. Takto to pokračuje až do tretieho kola. Po ňom sa môžu hráči vyložiť a uzavrieť hru. Na vyloženie potrebujete mať minimálne 42 bodov v čistých a špinavých postupkách. Karty môžete v ďalšom kole ľubovoľne dokladať do svojho alebo spoluhráčovho balíčka. Pokiaľ vo vyložených kartách zbadáte jokera a vy máte na ruke kartu, ktorá pasuje do postupky, môžete ho vymeniť za príslušnú kartu a nechať si ho. Hra trvá dovtedy, dokým sa hráči nezbavia všetkých kariet na ruke. Ten, komu karty ostanú, prehráva.

„Zatiaľ je naša hra vyrovnaná, ale žolík je taký – stačí, ak zavriete naposledy z ruky a poradie sa môže celkom zmeniť,“ povedali nám starí kartári z Nižnej, ktorí si uplynulú sobotu užívali v spoločnosti priateľov, v dobrej pohode aj s hráčskym zápalom a niekedy možno aj so smolou.

Držitelia Putovného pohára v Žolíkovom turnaji v Nižnej:

  1. ročník, 2012: Peter Kern, Nižná
  2. ročník, 2013: Jozef Hracho, Nižná
  3. ročník, 2014: Igor Horváth, Nižná
  4. ročník, 2015: Peter Kern, Nižná
  5. ročník, 2016: Peter Kern, Nižná
  6. ročník, 2017: Martin Novotný, Nižná
  7. ročník, 2018: Peter Kern, Nižná
  8. ročník, 2019: Vladimír Pekarovič, Veľké Kostoľany

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel