Koľko detí nájde miesto v škôlkach, je zatiaľ otázne

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 15. marca 2019, 00:00

Čas zápisu detí do materských škôl v Piešťanoch sa neúprosne blíži a 45 miest zo zatvorenej škôlky na Považskej ulici mestu stále chýba. Tú sa rozhodlo bývalé vedenie radnice rekonštruovať z eurofondov, ale práce sa po vyprázdnení škôlky v auguste minulého roka doposiaľ ani nezačali. V hre je škôlku uviesť späť do prevádzky a nevyhnutné práce zrealizovať z mestského rozpočtu.

Škôlka na Ružovej ulici je od minulého týždňa v prevádzke, budova MŠ na Považskej je zatiaľ opustená. © piestany.sk

Na projekt zníženia energetickej náročnosti Materskej školy na Považskej ulici bolo z eurofondov schválených 662 236,93 eur. Mesto sa na realizácii projektu malo podieľať sumou 34 854,58 eur.

Projekt počítal s komplexným zateplením vrátane základov, fasády a doteplenia strechy, výmenou zastaraných rozvodov a výmenou svietidiel za úsporné, vyregulovaním systému vykurovania, dobudovaním vzduchotechniky, vytvorením nových odkvapových chodníkov.

Prostredníctvom stavebných úprav budovy s plochou 763,27 metrov štvorcových malo by dôjsť k zníženiu spotreby energie na vykurovanie o takmer 85 percent. Po ukončení realizácie projektu mala mať škôlka takmer nulovú spotrebu energie.

Firma, ktorá vo verejnom obstarávaní uspela, s prácami ani nezačala a bývalý primátor Miloš Tamajka s ňou ešte v auguste zmluvu ukončil.

Medzitým sa však 45 detí zo škôlky presťahovalo do objektu na Valovej ulici a na tento „dočasný“ počet detí nad kapacitu zariadenia hygienici udelili výnimku. Zároveň personál škôlky z Považskej ulice podľa pokynov dodávateľskej firmy demontoval veľkú časť interiérového vybavenia, čím sa škôlka stala nefunkčnou.

Výnimka na prekročenie počtov detí na Valovej ulici však od septembra už platiť nebude a mestu chýbajú kapacity pre nových predškolákov.

„Zatiaľ vypracovávame možné varianty a jeden z nich je aj od eurofondového financovania odstúpiť a to, čo mesto má v rozpočte vyčlenené ako finančnú spoluúčasť, použijeme na obnovu interiéru, aby bolo možné škôlku na Považskej ulici čo najskôr vrátiť do prevádzky,“ vysvetlil nám primátor Peter Jančovič.

Podľa jeho slov pre ukončenie financovania rekonštrukcie z eurofondov hovorí aj obava, či sa podarí dosiahnuť úsporu energie tak, ako bola naprojektovaná. „Podľa našich informácií autor projektovej dokumentácie na mieste ani nebol. Vychádzal len z pôvodnej projektovej dokumentácie starej niekoľko desiatok rokov. Avšak plánované dosiahnuté úspory energie sú kľúčové v prípade posudzovania účelnosti čerpania európskych peňazí. Ak projektovaná úspora nebude reálne dosiahnutá, dôjde ku korekciám a mesto to bude stáť ďalšie prostriedky z mestskej pokladne,“ dodal primátor.

V letnom období sa začal obdobný europrojekt aj v Materskej škole na Ružovej ulici. Na túto rekonštrukciu získalo mesto 402 769,65 eur. V tomto prípade má dôjsť k zníženiu potreby energie na vykurovanie o približne 70 percent. To znamená, že ak škôlka doposiaľ platila ročne za energie 10-tisíc eur, po novom to môže byť maximálne tritisíc. Po množstve komplikácií je škôlka už konečne od minulého týždňa v prevádzke.

Ak však nedôjde k deklarovaným úsporám energií, garant čerpania eurofondov pristúpi ku korekcii vyčlenených finančných prostriedkov, čo môže z mestskej pokladne odliať ďalšie desiatky tisíc eur.

„K takejto úspore sme však skeptickí. Preto je v prípade rekonštrukcie škôlky na Považskej ulici v hre aj ukončenie europrojektu a z 35-tisíc eur vyčlenených na jeho spolufinancovanie by sme uhradili čiastočnú rekonštrukciu a prevádzku škôlky by sme v čo najkratšom možnom termíne obnovili,“ objasnil situáciu P. Jančovič.

Čas sa však kráti. Už v najbližšom období musí radnica zverejniť termín zápisu detí do materských škôl. Ak sa tak stane, musí už byť známa presná kapacita škôlok, u ktorých je zriaďovateľom mesto Piešťany. Bez škôlky na Považskej ulici by to však bolo celkom určite menej o 45 detí oproti septembru minulého roka.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf