Pacienti dali nemocniciam najlepšiu známku za posledných päť rokov, piešťanská si v rebríčku polepšila o deväť miest

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 12. marca 2019, 00:00

Viac ako 7200 pacientov, ktorí sa v minulom roku liečili v niektorej zo slovenských nemocníc, poslalo vyplnený dotazník zdravotnej poisťovni Dôvera o spokojnosti počas ich hospitalizácie. Piešťanská Nemocnica Alexandra Wintera sa zo 44 hodnotených všeobecných nemocníc umiestnila na 24. mieste. Oproti roku 2017 si v rebríčku polepšila o deväť pozícií.

Nemocnica A. Wintera v Piešťanoch. (Autor: am)

Už po trinásty raz tak pacienti zostavili rebríček zdravotníckych zariadení, ktorý môžeme nazvať pacientskym rebríčkom. Priemerná dosiahnutá známka 1,64 je najlepšou za posledných päť rokov.

Ako uvádza poisťovňa Dôvera, každý rok zisťujú spokojnosť poistencov s takzvanými hotelovými službami, prístupom zdravotníckeho personálu a jeho komunikáciou s pacientmi počas hospitalizácie. Dotazníky pozostávajúce z dvanástich otázok (pri rodičoch hospitalizovaných detí ide o šesť otázok) posielajú všetkým svojim poistencom, ktorí boli v predchádzajúcom roku hospitalizovaní kdekoľvek na Slovensku.

Štandardne boli najvyššie známky udeľované personálu za jeho starostlivosť, nasleduje spokojnosť s informovanosťou pacientov. Najprísnejšieho hodnotenie opäť dostala spokojnosť s takzvanými hotelovými službami, teda s jedlom, s ubytovaním a upratovaním.

„Žiadny z oslovených pacientov nehodnotil odbornosť lekárov alebo použité liečebné metódy, ale kvalitu ubytovania, prístup personálu a svoj subjektívny pocit zlepšenia zdravia po prepustení vie dobre posúdiť každý pacient. Subjektívna spokojnosť pacientov sa zisťuje všade na svete a je jedných z dôležitých ukazovateľov, ktorý berieme do úvahy aj pri rokovaniach s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti o platobných podmienkach,“ povedal generálny riaditeľ poisťovne Dôvera Martin Kultan.

Pacienti hodnotili nemocnice ako v škole, teda známkami od 1 po 5.

Na 24. mieste v hodnotení všeobecných nemocníc skončila piešťanská Nemocnica A. Wintera. Až za ňou sa umiestnili ďalšie obdobné zdravotnícke zariadenia v Trnavskom samosprávnom kraji. Na 26. mieste nemocnica v Skalici, na 38. pozícii nemocnica v Dunajskej Strede a takmer na chvoste rebríčka, na 41. mieste, je nemocnica v Galante.

Medzi veľkými fakultnými nemocnicami sa trnavská univerzitná nemocnica ocitla podľa hodnotenia poistencov Dôvery až na predposlednej 13. priečke.

Jozef Vojčiniak

63 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav