Poznáme ďalších účastníkov festivalu letectva

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 11. marca 2019, 13:00

Festival letectva Piešťany sa nezadržateľne blíži a do jeho začiatku zostávajú necelé dva mesiace. Organizátori informovali o ďalších účastníkoch podujatia, ktoré sa uskutoční 4. a 5. mája
na piešťanskom letisku, ale prezradili i to, koľko za vstup zaplatia diváci.

Kto by uveril, že bačovia si dnes chodia po festivaloch. V tomto prípade však nejde o obyčajných bačov, ale skvelých letcov, ktorí si hovoria Očovskí Bačovia a nebudú chýbať ani na festivale letectva, rovnako ako už ohlásený maďarský pilot Zoltán Veres a švajčiarska formácia P-3 Flyers.

Očovskí Bačovia je predovšetkým skupina nadšencov – pilotov, ktorí lietajú skupinovú akrobaciu na bezmotorových lietadlách L-23 Super Blaník. V Európe a ani vo svete nie je veľa takýchto skupín. Tá z Očovej už má za sebou nejaký ten rôčik úspešných letových vystúpení. Presnejšie, rok 2019 je už ich 38. sezónou. Podľa najnovšieho „sčítania“ počet ich vystúpení dosiahol číslo 262 (z toho 75 absolvovali v zahraničí).

Očovskí Bačovia lietajú v tejto základnej zostave: Róbert Makovíny sa so svojím strojom Z137T stará o to, aby sa všetci v štvorvleku dostali úspešne na oblohu. Vedúcim skupiny je Martin Tišliar, ktorý si pripravuje Petra Jarotu ako svojho nástupcu. Na ľavom krídle lieta veterán skupiny Ľuboslav Tomašovič a v minulom roku to už bol i jeho nástupca Dušan Bysterský. Na pravej strane lieta ďalšia legenda – Jozef Lalík a jeho žiak Filip Tarana. Skupinu uzatvára Jozef Prokay a lietajúci doktor Branislav Oltus ako pilot v zálohe.

Na čo sa môžeme tešiť v Piešťanoch?

Bačovia nám na oblohe nad Piešťanmi „vymaľujú“ dobre známu parenicu. Skupinové lietanie zladené s krásnou hudbou predvedú s rozostupmi iba niekoľko metrov a pri pristávaní si ešte „strihnú“ premet. Ten, kto vie, aké náročné je lietanie v skupine na vetroňoch, kde nie je možné vzniknuté chyby opraviť motorom, ich vystúpenie určite ocení.

A ak pôjde všetko tak, ako má – teda, ak ovečky budú dobre dojiť a sponzori nesklamú, môžeme sa tešiť i na nové dymové efekty (biela, modrá, červená).

V predpredaji lacnejšie

Organizátori minulý týždeň zverejnili aj cenu vstupeniek na toto podujatie, ktoré bude venované pamiatke Milana Rastislava Štefánika. V predpredaji bude stáť lístok na voľné státie najprv 11, neskôr 12 eur a na mieste 13 eur. Za VIP zónu zaplatíte 50 eur, čo zahŕňa napríklad i parkovanie v areáli letiska, sedenie a ďalšie. Deti do 6 rokov majú vstup zdarma, deti od 6 do 15 rokov, dôchodcovia a ZŤP osoby zaplatia 7 eur.

(am/ts), foto: festivalletectva.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín