Kniha ponúka nielen vedomosti, ale aj relax

  • Kultúra a spoločnosť / Knihy
  • 11. marca 2019, 10:00

Mrazivý január a február máme za sebou, konečne sa začína oteplievať. Čas neúprosne a rýchlo beží. Nedávno sme vešali na stromček vianočné ozdoby a už je tu mesiac marec, ktorý pre nás neznamená len oslavu Medzinárodného dňa žien, ale okrem tohto krásneho sviatku je venovaný hlavne úžasnej studnici vedomostí a tou je – kniha.

Marec je teda mesiacom knihy a kniha pre mňa znamená veľmi veľa. Dáva mi nielen vedomosti, ale aj relax. Lásku ku knihám som získala už v detstve. Moja maminka vždy rada čítala a priazeň k tejto činnosti vštepovala aj nám, deťom. Najprv to boli rôzne rozprávky od Márie Rázusovej-Martákovej, Márie Ďuríčkovej, neskôr od Pavla Dobšinského a iných spisovateľov.

V čase mojej puberty bol populárny Tarzan a Winnetou, a tak sme dostávali k sviatkom či na Vianoce knihy z edície Stopy. Boli sme rodina, kde sa veľa čítalo, a my sme čítali všetko, čo sa dalo. Náš otec a mama si rozširovali svoje odbory, v ktorých pracovali, rôznou náučnou literatúrou.

Láska ku knihám ma vždy držala a drží doteraz, a vlastne čítanie kníh ma podnietilo k vyskúšaniu si aj vlastnej tvorby. Moja prvá báseň, aj keď trošku detská, vyšla v školskom časopise Ohnisko a bola venované práve knihe. Už si nepamätám text, ale viem, že som v ňom spomínala rôzne žánre kníh a ukončila som ju slovami: „Tak som si Ťa, kniha milá, odmalička obľúbila…“

Mojou láskou boli nielen knihy z Hviezdoslavovej knižnice od Martina Kukučína, Jána Bottu, Andreja Sládkoviča, Pavla Országha Hviezdoslava, Ľudovíta Štúra a iných, ale páčili sa mi aj diela ruských velikánov, akými boli Puškin, Dostojevský či Turgenev.

Ale dosť spomienok, aj keď sú krásne. V Piešťanoch máme kníhkupectvá s hodnotnou literatúrou – náučnou, vedeckou, odbornou, publicistickou, fiktívnou, rôznou beletriou, literatúrou súčasných veľmi nadaných autorov, detské knižky a podobne. Je si naozaj z čoho vybrať.

Ja mám rozčítané tri knihy: Môj Paríž od Alessandry Mattanzy, Ďalej na Západ sa dá ísť len na Východ od Maroša Hečka a super knižku od Rüdigera Vaasa – Jednoducho Hawking!

V najbližšej dobe sa mienim sa vrátiť aj k Modlitbičkám od Milana Rúfusa. Ako som už spomínala, čítanie je nielen relax, ale hlavne rozšírenie svojich vedomostí či obzoru. Preto si myslím, že v našom živote by sme knihám mali dať určite dosť priestoru. Lebo v starobe budeme spomínať nielen na to, čo sme urobili, ale hlavne, čo nám ušlo. Vzdelávať a rozširovať si obzor sa má celý život.

Slavomíra Nováková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava