Škôlky, prihláste sa na bezplatné meranie zraku

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 8. marca 2019, 08:00

Materské školy sa ešte môžu prihlásiť na bezplatné meranie zraku, ktoré organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Tretí ročník unikátneho projektu únie, zameraného na prevenciu detských očných ochorení Zdravé oči už v škôlke, odštartoval v októbri a v pláne má skontrolovať zrak ďalším 20-tisíc škôlkarom.

© pixabay.com

Ide o skríningové meranie zraku, ktoré Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) uskutočňuje v spolupráci s občianskym združením BILLA ľuďom.

Počas trvania minulého ročníka skontrolovali oči 15 072 deťom v 313 materských školách. Od spustenia tretieho ročníka od októbra do konca januára zmerali zrak 5612 deťom a návštevy škôlok pokračujú. „Stále sú voľné miesta v Bratislavskom, Banskobystrickom a Trnavskom kraji, v ostatných krajoch sú kapacity už naplnené a merania prebiehajú podľa harmonogramu. Radi by sme preto oslovili riaditeľov materských škôl, aby neváhali a svoje škôlky zaregistrovali na bezplatné meranie na stránke www.zdraveocivskolke.sk,“ hovorí riaditeľka ÚNSS Tatiana Winterová. Nosnými mesiacmi sú marec, apríl a máj, keď býva zmeraných najviac detí.

Samotné meranie pomocou špeciálneho bezdotykového prístroja (autorefraktometra) je rýchle, bezbolestné a hlavne sa robí v známom prostredí škôlky. Koordinátor z ÚNSS prístrojom pripomínajúcim väčší fotoaparát dieťa skontroluje na diaľku, zo vzdialenosti jedného metra. „Projekt Zdravé oči v škôlke sa ukazuje už dlhodobo ako veľmi prospešný s tým, že každý rok je vydaných viac ako 2000 odporúčaní na návštevu oftalmológa. Ide o zhruba 14 percent všetkých zmeraných detí, ktorým prístroj vykázal začínajúcu alebo rozvinutú zrakovú poruchu,“ vysvetľuje Jana Gregorovičová, koordinátorka projektu z občianskeho združenia BILLA ľuďom.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav