Fašiang v Lančári ukončili aj trpaslíci odetí v ružových bombarďákoch a tielkach

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 7. marca 2019, 12:00

Folklórna skupina Podhoranka niekoľkokrát prerábala scenár tohtoročného pochovávania basy, kým ho vyšperkovala do takej podoby, aby nik z prítomných hostí slávnostného večera v Lančári nepocítil chrípku, ktorá zaútočila na členov skupiny. Bolo ich menej, zato však s väčšou razanciou vyrazili do silného útoku v podobe originálnych scénok, pri ktorých tiekli potoky smiechu.

Za Snehulienkou sa ponáhľali títo trpaslíci v ružových „spoďároch“. (Autor: md)

Program sa začal v sobotu 2. marca klasicky – skákaním pod šable, po ktorom skupina Retro popozývala svojimi piesňami na parket celý kulturák v Lančári. Všetci hostia, a bolo ich hádam aj 150, však s netrpezlivosťou očakávali, akú estrádu zloženú zo scénok, tanca, nákazlivého humoru a vtipných komentárov im Podhoranka naservíruje.

„Sestrička, my sme sa pomýlili. Pánovi Trtkalovi sme omylom napísali na hnačku lieky proti depresii. Choďte ho pohľadať, nech svoj omyl napravíme.“ A tak sestrička, v minišatočkách s čepcom na hlave, obchádzala stoly a pýtala sa chlapov: „Vy ste Trtkal?“ Každý sa dušoval, že veru nie. Až sa objavil hrdina scénky – pán Trtkal v podobe Michala Krihu, ktorý sa priznal, že jeho stav sa síce nezlepšil, preháňa ho stále, ale už je mu to jedno.

Podobných scénok s otehotnením panny, s vytrhnutými dvomi zubami namiesto jedného, lebo zubár nemal peniaze na vydanie za jeden, s močom zbieraným tri dni do demižóna či s nožom zapichnutým v chrbte pacienta, ktorý prišiel v závere ordinačných hodín, takže sa lekárovi a sestričke už lenilo pomôcť mu, a keď sa predsa premohli, nôž skončil v oku pacienta, bolo v čakárni u doktora, čo nič neliečil, skôr škodil, plno. Nasledovali správy z domova i zo sveta, ba aj tie športové v originálnom podaní Silvie Hruškovej Justovej a Martina Jursu.

Folklórna skupina Podhoranka pri príležitosti pochovávania basy prezentovala ako vždy parádny program.

Výbuchy smiechu sprevádzali večerníček pre starších. Rozprávač Emil Jankovič priblížil príbeh krásnej Snehulienky, ktorej sa chcela zbaviť jej macocha – Pavol Kunic – a nadržaných trpaslíkov, ktorí napochodovali do sály s rebríkom, odetí len v ružových bombarďákoch. Trpaslíci boli takí presvedčiví, že ľudia si ich fotili na pamiatku.

Zábava bola aj pri akrobatickom čísle – so šnúrou na bielizeň, ktorú napínali dobrovoľníci. Veľký aplauz zažili muži z Podhoranky, ktorí predviedli pravdepodobný vznik írskeho tanca. Pobehovali od jednej zavretej toalety k druhej, stískajúc držiaky v dynamickom predklone i záklone, vykopujúc nohami a stepujúc, len aby vydržali a nepustili do gatí. „To bola ukážka tanečného umenia našich mužov,“ skonštatovala šéfka Podhoranky Silvia Justová. Na parkete si írsky tanec s folklórnou skupinou zatancovali aj ostatní hostia.

Program pokračoval tancom a zábavou. Pred polnocou pochovali basu, rozlúčili sa s fašiangom a po polnoci tu ešte okamihy drobného šťastia zažívali pri tombole. Cien bolo ako maku. Tešil sa z nich každý, kto mal to šťastie, že jeho lístok s číslom vyžrebovali z osudia. Po bohatej tombole nasledovala zábava až do bieleho rána. Veru tak, v Lančári basu pochovali za všeobecného veselia a s pocitom dobre ukončeného fašiangu.

(vd), foto (md)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav