Zvláštne financovanie organizácie za posledné roky

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 6. marca 2019, 08:00

Rezort Piešťany vznikol v úvode roka 2012. Okrem mesta Piešťany sa do oblastnej organizácie cestovného ruchu vtedy zapojili obce Banka a Moravany nad Váhom, Slovenské liečebné kúpele Piešťany a hotely Máj, Sandor Pavillon a Hotel Park. Neskôr sa jej členská základňa menila.

Peniaze z Rezortu boli použité i na tlačoviny umiestnené v radničnej pivnici. (Autor: nn)

A kým Rezort Piešťany (Rezort) prvé roky preplával v pokojných vodách neviditeľnosti pred verejnosťou, za posledné trojročné obdobie Piešťanský týždeň poukázal, ako ľahko sa financie v ňom dajú premeniť zo statusu verejné na peniaze privátne.

Prvé roky sa dá konštatovať, že Rezort žil s pomerne malou finančnou hotovosťou. Prvopočiatočný vklad v roku 2012 bol za piešťanské kúpele 20-tisíc eur, mesto prispelo rovnakou sumou a zvyšok členov vložil po tisíc eur.

Rezort vo svojom prvom roku existencie hospodáril s členskými príspevkami 45-tisíc eur a so štátnou dotáciou v rovnakom objeme. Väčšinou financoval tvorbu tlačených propagačných materiálov či účasť na výstavách. Z hľadiska podpory kultúrnych aktivít sa uberal hlavne financovaním akcií v kultúrnych objektoch mesta či na námestí s bezplatným vstupom.

V roku 2013 to bolo obdobné, avšak z financií Rezortu sa navyše vybudovali aj fitness prvky pri potoku Dubová.

V ďalšom roku sa Rezort už pripojil i k spolufinancovaniu sprievodných aktivít počas otvorenia letnej kúpeľnej sezóny. Stále to však boli akcie organizované mestom s bezplatným vstupom pre verejnosť a Rezort ich spolufinancoval za pomoci štátnej dotácie.

Ani v roku 2015 sa zásadným spôsobom aktivity Rezortu nemenili a fungoval stále s objemom peňazí pod hranicou 90-tisíc eur.

Prvé zásadné zmeny prišli po úplnom ovládnutí Rezortu vtedajším väčšinovým zoskupením poslancov Spoločne pre Piešťany (SpP) v roku 2016. Rezort sa ustálil na súčasnej skladbe členov, avšak razantne sa zvýšil členský príspevok od mesta Piešťany, a tak v roku 2016 začal hospodáriť s členskými príspevkami v objeme 156-tisíc eur a štátnou dotáciou 45-tisíc eur.

A v tomto momente sa začala objavovať podpora privátnych akcií na území mesta. Poslanecký klub SpP pomocou svojich hlasov v zastupiteľstve odkláňal Rezortu stále väčší balík peňazí z mestského rozpočtu. Premiestnili financie na kultúrne akcie z rozpočtu mestskej knižnice či mestského kultúrneho strediska s odôvodnením, že ich zaplatí Rezort.

Aj sekretariát bývalého primátora Miloša Tamajku mimo dohľadu mestského kontrolóra a poslancov bez námietok presunul veľkú časť svojich prostriedkov z mestskej pokladnice určenej na reprezentačné účely do rozpočtu Rezortu. Malo to síce za výsledok zvýšenie štátnej dotácie, ale masívny prílev peňazí do Rezortu priniesol aj negatívne javy.

Kým na utrácanie peňazí z dotácie štátu sú zákonom presne stanovené pravidlá, použitie mestských peňazí sa vymykalo akejkoľvek kontrole. Z Rezortu sa tak na pokyn jeho predsedu predstavenstva Petra Tremboša a šéfa SpP Tomáša Hudcoviča stala doslova platobná agentúra pre privátne subjekty v meste.

Aj faktúry z radnice sa v Rezorte nechávali preplácať bez rizika kontroly ich účelnosti a hospodárnosti. V tom období tiež vznikali rôzne paškvily propagačných brožúr za desiatky tisíc eur umiestňované najmä v radničnej pivnici.

Ani výber spolufinancovania akcií z peňazí Rezortu však nevedel vtedajší primátor či poslanci za SpP nikdy riadne vysvetliť.

A práve tieto podozrivé kamarátkšefty a neprehľadné financovanie aktivít odhaľoval počas uplynulých rokov Piešťanský týždeň. Ako reakcie na naše zistenia boli až následne poslancami iniciované kontroly v Rezorte. A to, čo sme my opisovali na stránkach novín, neskôr konštatoval i mestský kontrolór či dozorná rada Rezortu.

Preto aj na základne uvedených faktov, zistených hlavne redakčným tímom Piešťanského týždňa, môžeme konštatovať, že tvrdenia poslankyne Zuzany Svrčekovej o údajných záujmových skupinách, na strane ktorých má stáť Piešťanský týždeň a úmyselne poškodzovať jej dobré meno, sú totálnym nezmyslom.

Okolo Rezortu sa za posledné roky začalo motať množstvo privátnych subjektov, ktoré získali verejné peniaze na ich komerčné aktivity.Rezort pod vedením Tremboša začal meniť filozofiu financovania akcií z tých, čo organizovali mestské kultúrne inštitúcie bezplatne pre verejnosť, aj na aktivity súkromných komerčných subjektov, ktoré na Rezortom spolufinancované aktivity vyberali vstupné.

Za posledné roky sme sa pýtali, prečo a na základe akých kritérií Rezort rozdeľuje verejné peniaze. Poukazovali sme na skutočnosti, že boli prideľované spolužiakom, kamarátom či podivným firmám, tie ich brali na činnosti, ktoré ani nemali zapísané v obchodnom registri.

Tejto činnosti sa mienime venovať aj naďalej. Preto naše očierňovanie od Svrčekovej, že obhajujeme záujmy akejsi skupinky, nie je ničím iným, len snahou prekryť svoju neschopnosť presvedčiť členov Rezortu, že práve ona by mala byť nositeľom zmien v jeho fungovaní.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav