Samosprávy Svrčekovú v Rezorte nechcú

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 6. marca 2019, 00:00

Oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany (Rezort) ani na začiatku marca nemá svojho nového predsedu. Členovia valného zhromaždenia Rezortu totižto už dvakrát odmietli na tento post zvoliť mestskú poslankyňu Zuzanu Svrčekovú. Tá sa svoj neúspech snaží na sociálnej sieti zdôvodňovať podivnými konšpiračnými teóriami.

Na februárom mestskom zastupiteľstve poslankyňa Zuzana Svrčeková označila okolité samosprávy za myši, ktoré vyjedajú z piešťanského koláča. (Autor: pror)

Členovia Rezortu, ktorí Zuzanu Svrčekovú za predsedníčku predstavenstva odmietajú, však svoje dôvody primátorovi Petrovi Jančovičovi zadefinovali jasne.

Po dvoch neúspešných nomináciách Svrčekovej za predsedníčku predstavenstva nespokojní zástupcovia troch samospráv – Veľké Orvište, Ostrov a Moravany nad Váhom – odovzdali na osobnom stretnutí P. Jančovičovi písomné stanovisko, v ktorom sa uvádza: „Členovia Rezortu za samosprávy sa zhodli na tom, že nepodporia pri hlasovaní na post predsedu predstavenstva Rezortu nominantku Mestského zastupiteľstva Piešťany, Zuzanu Svrčekovú.“

A ako ďalej v liste primátorovi píšu, majú na to svoje dôvody: „Ak má Rezort pôsobiť dôveryhodne a má mať svoju vážnosť, post predsedu predstavenstva by mal zastávať primátor alebo zástupca primátora. Naviac Zuzana Svrčeková od začiatku komunikovala neprimerane konfliktne, čo potvrdilo aj jej ďalšie vystúpenie na zastupiteľstve mesta Piešťany dňa 21. februára. Členovia si po tomto nevedia predstaviť ďalšiu spoluprácu s navrhovanou kandidátkou.“

Svrčeková: Na vine je aj Jančovič

Svrčeková sa okrem iného na valných zhromaždeniach nevyhla vyhrážkam na adresu tých, ktorí za ňu nehlasovali, že v budúcnosti mesto Piešťany nemusí akceptovať písomné poverenia na ich zastupovanie obcí na valnom zhromaždení.

Na zastupiteľstve dokonca členov Rezortu zo samospráv označila za myši, čo vyjedajú z piešťanského koláča. A na sociálnej sieti na svojom účte vytvorila konšpiračnú teóriu o akýchsi skupinkách a silách, ktoré si neželajú, aby práve ona stála na čele Rezortu.

Zároveň vo svojom statuse označuje primátora Jančoviča za neschopného ju do predstavenstva Rezortu presadiť. „Primátor Piešťan žiada poslancov o spoluprácu a jednotu, ale keď príde na lámanie chleba, svojho poslanca si nezastane a jasne ukazuje, že nemá politickú silu a vôľu presadiť rozhodnutie poslancov,“ uvádza Svrčeková.

Primátor ako člen valného zhromaždenia Rezortu za mesto Piešťany v zmysle uznesenia zastupiteľstva Svrčekovú za predsedníčku predstavenstva navrhol dvakrát po sebe. Poslankyňa dostala tiež možnosť predstaviť svoje vízie o chode Rezortu. Spôsob, aký zvolila, forma prejavu či jeho obsah členov Rezortu z radov samospráv však viedol práve k ich odmietavému postoju.

Peniaze či ušľachtilý úmysel

V úvode marca sa podľa kuloárnych informácií z posledného zastupiteľstva k tejto problematike mali zísť poslanci na svojom oficiálnom rokovaní. Riešiť mali len jediný bod, či v poradí už tretiu nomináciu Svrčekovej potvrdia, prípadne odsúhlasia nového nominanta na post predsedu predstavenstva. Zatiaľ sa tak podľa našich informácií nestalo a primátor hľadá spôsob, ako riešiť vzniknutú situáciu.

Fakt je však ten, že valné zhromaždenie nemá povinnosť riadiť sa uzneseniami mestského zastupiteľstva. I keď doposiaľ v histórii Rezortu ich v prípade obsadenia riadiacich funkcií vždy rešpektovalo.

Vedeniu mesta neostáva nič iné, ako nájsť zhodu so zvyšnými členmi Rezortu. Vyhrážky od Svrčekovej či jej urážlivé vyjadrenia na adresu samospráv rokovania v zmysle poslaneckého uznesenia situáciu primátorovi len komplikujú.

Avšak obviňovať starostov obcí z toho, že Svrčekovú nechcú pre obavy, že prídu o peniaze z Rezortu, je úplný nezmysel, nakoľko z 360-tisícového koláča sa im podľa schváleného rozpočtu na rok 2019 ujdú mimo ich členského príspevku doslova len omrvinky v objeme 800 eur pre každú z troch obcí.

Rezort združuje mesto Piešťany, obce Ostrov, Veľké Orvište a Moravany nad Váhom a podnikateľské subjekty Zuckmann Villa, WINTER média, Slovenské liečebné kúpele Piešťany, Medical wellness hotel Máj a Hotel Park Piešťany.

Zo zákona oblastná organizácia cestovného ruchu musí mať minimálne päť členov z radov samospráv. V súčasnosti sú len štyria. Na počte členov z privátneho sektoru existencia Rezortu nezávisí.

Rezort bude v roku 2019 hospodáriť s rozpočtom na úrovni 360-tisíc eur, pričom 100-tisíc vložilo do rozpočtu mesto. Ak bude Rezort v žiadosti úspešný, štát pošle dotáciu 260-tisíc eur a zvyšok členov do spoločného rozpočtu vložilo po tisícke.

Plán financovaných akcií na rok 2019 bol schválený valným zhromaždením ešte v minulom roku, ale už za prítomnosti nového primátora, ktorý pred jeho schvaľovaním do neho uplatnil svoje vízie za mesto.

Posledný dátum pre zaslanie požiadavky o pridelenie štátnej dotácie, ktorej súčasťou musí byť aj valným zhromaždením schválený rozpočet, je 15. marec.

Svrčeková sa však silou-mocou chce stať predsedníčkou predstavenstva ešte pred týmto termínom. Ako aj vo svojich vystúpeniach pred valným zhromaždením prezentovala, má svoje vízie o tom, čo má Rezort v roku 2019 platiť. A v záujme toho, čo si vzala do hlavy, chce zrejme nechať na valnom zhromaždení o svojom zvolení hlasovať aj tretíkrát.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava