Francúzske filmy opäť na plátne Domu umenia

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 5. marca 2019, 12:00

Už v poradí šieste pokračovanie festivalu francúzskeho filmu s názvom Crème de la Crème opäť láka skvelými snímkami. Na plátne najväčšieho jednosálového kina na Slovensku, v Dome umenia Piešťany, sa začína v stredu 6. marca.

© filmeurope.sk

Prvá snímka, ktorá získala cenu poroty za najlepší scenár na San Sebastián IFF 2018, nesie názov Verní neverní. Abel a Marianne sú desať rokov rozídení. Keď sa znova stretnú, Abel sa rozhodne získať Marianne späť. Veci sa však zmenili: Marianne má syna Josepha a jeho teta, mladá Éve, vyrástla. Svoje tajomstvá budú odhaľovať už v stredu 6. marca o 18.00 h.

Na ďalší deň, opäť o 18. hodine, Dom umenia uvedie film o bezhraničnej materinskej láske – Prísľub úsvitu. Romain Gary prežil výnimočný život. Za túto húževnatosť, ktorá ho viedla k tomu, aby prežil tisíc životov, aby sa stal veľkým človekom a slávnym spisovateľom, však vďačí svojej matke Nine. Práve šialená láska tejto zaujímavej a excentrickej matky z neho urobí jedného z najvýznamnejších románopiscov 20. storočia, ktorého život bude plný nečakaných zvratov, vášní a tajomstiev.

Animovaná rozprávka Dilili v Paríži v piatok 8. marca o 16.00 h prostredníctvom dobrodružstva malého dievčatka priblíži obdobie belle epoque (krásnych čias) v dejinách Francúzska. Odvážna Dilili spolu s kamarátom Orelom sa vydajú po stopách spolku, ktorý stojí za únosmi dievčat v Paríži. Mladí hrdinovia stretnú počas „vyšetrovania“ významné osobnosti tej doby – od Marie Curie až po Marcela Prousta. Každá z nich im poskytne pomocnú ruku či indíciu. Dostanú sa na pozoruhodné miesta, do tajomného prípadu sa prelína mágia a na jeho konci sa tradične stretne dobro so silami temna.

Posledná snímka festivalu Crème de la Crème s názvom Becassine! ovládne filmové plátno v utorok 12. marca o 18.00 h. Bécassine sa narodí na skromnej bretónskej farme v deň, keď ponad dedinu prelietajú sluky. Svoju detskú naivnosť si zachová nedotknutú aj v dospelosti. Sníva o odchode do Paríža, no stretnutie s Loulotte, malým dievčatkom, ktoré si adoptuje markíza de Grand-Air, obráti jej život naruby. Stane sa jej pestúnkou a vytvorí sa medzi nimi silná spolupatričnosť. Na zámku vládne radostný poryv. Ale dokedy? Dlhy narastajú a príchod nedôveryhodného gréckeho bábkara veci len skomplikuje. Nikto však neráta s Bécassine, ktorá opäť raz dokáže, že je ženou činu.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela