Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 3. marca 2019, 00:30

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, významné udalosti, historické medzníky, silné zážitky zanechávajú vnemy, ktoré sa zapisujú hlboko do pamäti a ľudia si ich každoročne pripomínajú.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Sú udalosti v jestvovaní národov, miest, rodín i jednotlivcov, ktoré si pripomíname radi, s hrdosťou, s očakávaním. Sú však aj výročia, ktoré v nás vyvolávajú smútok, spravodlivý hnev a otázky – prečo? Pýtame sa, ako sa to mohlo stať, kto to zavinil, ako je to možné?

Pri týchto úvahách je nutné hľadať príčinu i vinníkov. Ale hlavne je treba postaviť maják, dookola osvetľujúci priestor, v ktorom by sme strážili vývoj udalostí tak, aby sa tragédie neopakovali. Poznanie svojej minulosti a jej spravodlivé hodnotenie je toho jedinou zárukou. Národ je o to bohatší a silnejší, o čo viac má výročí, udalostí, na ktoré sú ľudia hrdí. Krajina so smutnými výročiami je krajina, kde sa nežije dobre. Preto – hoci neradi – ale práve takéto výročia si je treba pripomínať o to viac. Sú mementom a príkazom, aby sme nedopustili opakovanie krívd.

Podoby džezu majú za cieľ hrať to najlepšie, čo sa v džezovom svete nachádza, prinášať novinky svetovej a domácej tvorby, informovať o dianí vo svete. Ale predovšetkým chceme mapovať udalosti na Slovensku a ešte presnejšie – v našom meste. Niekoľko desaťročí sa v Piešťanoch hrá prvotriedny džez a piešťanská scéna vychovala aj talenty, ktoré sú rešpektovanými osobnosťami.

Jazz International Piešťany predstavil na festivaloch svetové osobnosti a v kluboch od čias Janka Tataru a Doda Šošoku po priestory klubu La Musica sa hral a hrá príťažlivý džez. Presvedčiť sa o tom môžete aj zhliadnutím výstavy fotografií Vojtecha Hanka vo foyeri kina Fontána, ktorej značnú časť tvoria práve obrázky dokumentujúce prierez dlhoročnej džezovej tradície v našom meste. Výstava trvá do 17. marca.

Naživo sa môžete presvedčiť o dobrom džeze v hudobnom klube La Musica. Prvého marca je na programe koncert Jakub Wiecek Trio a o týždeň, 8. marca, príde už po niekoľkýkrát Robert Balcar Trio. Podoby džezu budú aj o týchto koncertoch informovať a ďalšie informácie a aktuality z džezových podujatí nebudú chýbať ani v nasledujúcej relácii v nedeľu o 20:00 na Rádiu Piešťany.

Na stretnutie sa teší Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav