Matej Pisca: Španielsko ma očarilo slnkom, gastronómiou i stretnutiami s krajanmi

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 3. marca 2019, 08:00

Vo chvíľach, keď na Orave dobrovoľní hasiči bojovali s následkami snežnej kalamity, si slnečný pobyt v Španielsku užíval rodák z Krakovian, Matej Pisca. Pre dovolenku sa rozhodol práve z tohto dôvodu. Tiež potreboval načerpať energiu. Ako sa mu to podarilo, posúďte sami.

Matej Pisca z Krakovian si užil januárovú dovolenku v Španielsku. © archív Mateja Piscu

Prečo ste si vybrali práve destináciu – Španielsko?

Do Španielska som išiel preto, lebo som potreboval vypadnúť z chladného Slovenska do slnkom zaliatej krajiny. O Malage sa rozpráva, že tam neprší okolo tristo dní v roku. Tak prečo nie práve Malaga?

Koľko trvá let do Malagy?

Let z Viedne, ak sa nemýlim, trval skoro tri hodiny.

Vraj išlo o dovolenku s pohodovými cenami za ubytovanie či za letenky. Kde ste boli ubytovaní?

Cena letenky ma vyšla na 41 eur s príručnou batožinou. Vďaka tomu, že som nejaký ten rok býval v Londýne, v Malage som bol ubytovaný u kamaráta z Poľska a jeho kamarátov zo Španielska. Tesne pred odletom som zistil, že kamoška zo základnej školy, Mirka, vlastní nádherný hostel priamo v centre Malagy za úžasné ceny.

Pohľad na promenádu s palmami v Malage.

Okrem Malagy ste pobudli aj v mestách Sevillla a Ronda. Vraj sa oplatí prenajať si v Španielku auto, ako ste sa presúvali vy?

Najviac času som strávil v Malage, ale išli sme pozrieť do Rondy i Sevilly. V Španielsku požívajú mobilnú aplikáciu Blablacar, tak sme cestovali s ňou. Je to vlastne cestovanie s ľuďmi, ktorí cestujú do nejakého mesta autom a chcú si znížiť náklady. Bolo to super a stretli sme veľmi príjemných spolucestujúcich.

S akou partiou ste boli? Na vašom facebookovom profile som si všimla, že za jedným stolom sedí Vrbovčan, Krakovanec, Šenkvičan… bola to náhoda či zámer?

Zo Slovenska som letel sám, býval som u kamaráta Lukasza z Poľska a jeho kamarátov zo Španielska. Vďaka Mirke sme boli vonku ľudia z poľskej Opalenice a tiež slovenských Šenkvíc, Vrbového, Krakovian a Stráží. Preto mám rád cestovanie. Stretnete ľudí, ktorých by ste v Krakovanoch nestretli, zažijete zážitky, vidíte miesta, o ktorých ste len snívali. Ďakujem za to, že môžem spoznávať nové krajiny, kultúry, ale priznám sa, že sa vždy teším domov, lebo čím viac cestujem, zisťujem, že Slovensko je tá najkrajšia krajina.

Pri jednom stole sa zišiel s krajanmi z nášho regiónu.

Zhotovili ste aj videonahrávky z rôznych trhovísk, kde sa predávajú i morské živočíchy. Ktoré z nich ste ochutnali?

V Španielsku, kde sa len otočíte, predávajú morské „príšery“. Priznám sa, že nie som ich nejaký obdivovateľ, ale snažím sa skúsiť čo najviac tradičných jedál v každej krajine, ktorú navštívim. Musím ale povedať, že mi tam chutilo všetko okrem slimákov. Bol som nadšený z perfektných tradičných trhov, kde ste okrem čerstvých rýb, chobotníc a hocijakých morských živočíchov mali nádherné ovocie, zeleninu, klobásy a sušené šunky.

Na filmovom zázname vidno, že trhovníci kropia morské „príšery“ nejakou sprchou či parou. Čo to bolo a načo to slúžilo?

Neviem presne, ale myslím si, že to bolo ochladzovanie vodou a zároveň kropenie, aby ryby zostali čo najdlhšie čerstvé.

Počas pobytu ochutnal M. Pisca aj tradičnú španielsku kuchyňu.
Milovník gastronómie si pochutnal aj na španielskej paelle a anglickom Pimmse.

Pochutnali ste si aj na španielskom jedle paella a anglickom Pimmse. Ako chutili dokopy?

Každý, kto ma pozná, vie, že som veľký fanúšik Pimmsu. Je to letný anglický nápoj z „likéru“ Pimms, limonády a čerstvej uhorky, jahôd, pomaranča. Tento alkohol je na Slovensku veľmi ťažko kúpiť, tak si ho dám vždy doviezť z Anglicka. Keď sme prvý deň dovolenky v Španielsku išli kúpiť do obchodu s alkoholom gin, zbadal som, že majú Pimms, ale aj iné alko nápoje za dobré ceny. Vonku bolo 20 stupňov, hrialo slnko, čiže Pimms bola dobrá voľba. A čo sa týka paelly, o nej som sníval veľmi dlho a Španiel, u ktorého som bol ubytovaný, bol kuchárom, takže mi paellu spravil jeden deň na večeru. Je to jedlo podobné rizotu, len pozostáva z väčšieho množstva zeleniny, morských plodov a mäsa. Varí sa na veľkých panviciach. A myslím si, že paella má svoj zrod niekde vo Valencii. Spolu s Pimmsom chutila fantasticky.

Boli ste aj pri mori, všetko tam kvitlo, v tričkách ste pobehovali na pláži v čase, keď na Slovensku mrzlo a dobrovoľní i profesionálni hasiči pomáhali Oravčanom odstraňovať následky snežnej kalamity. Dalo sa v tom čase, okolo 18. januára, aj kúpať či len užívať šplechot vĺn a slnečný kúpeľ na suchu?

Keď som priletel do Malagy, bol som bol milo prekvapený z počasia. Bolo nádherné, a keď teplota cez deň klesla na 15 stupňov, pocitovo to bolo viac. Na pláž sme chodili, keď sa dalo. Malaga má nádherné pláže, ale kúpať sa na nich v januári by nebolo rozumné. Ale aj tak na pobreží bolo každý deň veľa ľudí. Prišli si na pláž oddýchnuť a načerpať nové sily. Pre mňa to bolo práve to, čo som v danú chvíľu a v tie dni potreboval. 🙂

More bolo síce chladnejšie, no na pobreží bola absolútna pohoda.

Aké boli vaše dojmy z domorodých obyvateľov. Spomínali ste, že Španieli sú veľmi pobožní, ako sa vám to potvrdilo?

Ľudia v Španielsku si dosť hluční, ale ja to môžem. Bol som iba trošku sklamaný zo správania sa obsluhy vo viacerých podnikoch. Na to, že je to temperamentný národ, som si myslel, že to bude vidieť aj v službách, ale pre mňa bol opak pravdou. Vždy som vedel, že sú Španieli veľmi nábožní. Ale keď som videl, ako uctievajú madony, chodia do kostolov a pritom paradoxne – kadidlom vyvoniavajú mestské bary a podniky, tak to ma prekvapilo najviac. Najväčšie prekvapenie som zažil v Seville, keď organizátori po jednej žúrke v miestnom podniku zhasli svetlá a všetci začali spievať náboženskú pieseň.

Čím vás očarila Sevilla, čím romantická a historická Ronda, čím prímorská Malaga?

Pre mňa to bola jedna z najlepších dovoleniek. Krásne počasie, pomaranče na stromoch, perfektné jedlo, úžasní ľudia a super párty. Čo človek potrebuje na dovolenke? A, pravdaže, oddych na pláži. Španielom som najviac závidel ich flegmatickú povahu a všimol som si, že aj kamaráti si rýchlo na to navykli. Sevilla ma očarila tradičnou kultúrou. Má nádhernú katedrálu, kde sú údajne pozostatky Krištofa Kolumba, obdivoval som i jej úžasné uličky. Ronda mi prišla zasa ako také dych vyrážajúce mesto postavené na skale. Veľmi som sa tam dobre cítil a dúfam, že sa tam ešte niekedy vrátim. Malaga je moja nová srdcovka.

V historickom meste Ronda je jedna z najznámejších býčích arén.
Krakovanec navštívil niekoľko historických pamiatok.

V Ronde je zrejme cítiť históriu corridy, keďže je to kolíska býčích zápasov. Ako ste sa tam cítili? Mimochodom, ryhy po býčích rohoch a mechanizmy, ktoré otvárali kóje s býkmi, to je pre našinca asi silná káva?

Ronda je jedno z najznámejších miest býčích zápasov. Arénu postavili ešte v 18. storočí, v rokoch 1779 až 1785. Toto miesto často navštevoval aj spisovateľ Ernest Hemingway. Pre mňa to bola úžasná stavba, ktorá dýcha históriou. Pravdaže miesta, kde býky čakali na svoje súboje, neboli až také príjemné, lebo ste tam videli na drevených vrátach pozostatky od ich rohov. Nechcem si teraz zastávať túto ,,hru“, ani ju haniť, ale miesta Plaza de Toros majú svoje čaro v každom španielskom meste.

Zažili ste aj atmosféru koncertu – kde to bolo, kto vystupoval a v akom prostredí?

Bolo to skôr také vystúpenie v Seville. Celý týždeň, čo som bol v Španielsku, som „hučal“ do kamarátov, že chcem vidieť nejaké tradičné vystúpenie či koncert. Dostali sme sa do úžasného starého domu niekde v Seville s vyzdobeným barom a úžasnou atmosférou. Bol som taký nadšený, že som stratil pojem o čase. Vstupné sa neplatilo, ale každý, kto sa tam zúčastnil, si musel objednávať nápoje, a vedúca, ktorou bola sedemdesiatročná Španielska, hneď upozornila, že vodu a víno nemá.

Na Orave bojovali so snehovou kalamitou, v Španielsku zrelo ovocie.

Ako drahé sú v Španielsku potraviny? Vraj sa tam dá dobre a lacno najesť. Je to pravda?

Bol som milo prekvapený, že ceny sú porovnateľné s našimi. Pravdaže, keď sa budete chcieť každý deň stravovať v reštaurácii, bude to drahý špás, ale zasa treba určite skúsiť nejakú dobrú paellu či ich úžasný tapas alebo si zájsť na dobrý nápoj na terasu a pozrieť si západ slnka.

Spomínali ste, že jeden hostel v Malage vlastní Vrbovčanka…

Mirku si pamätám ešte zo základnej školy z Vrbového. Keď som pár dní pred odletom zistil, že vlastní krásny hostel v strede Malagy, chcel som ju prekvapiť. Tak sme tam išli s kamarátom a priznám sa – myslel som si, že už ma ani nespozná, lebo sme sa nevideli asi šestnásť rokov. Ale mýlil som sa, hneď ma poznala, a ako bolo vidieť na jej reakcii, naše stretnutie bolo pre ňu veľkým prekvapením. Vrátila mi ho o pár dní neskôr, keď mi písala, že mi niečo musí ukázať a mám prísť do hostela. Keď som prišiel do jednej izby, sedela v nej kamoška z Krakovian. J Svet je malý.

Túto lahôdku v podobe vysmažených „koliesok“ ochutnal aj Matej.

Zažili ste na dovolenke ešte niečo mimoriadne?

Musím sa priznať, že najväčšie zimomriavkové chvíle boli pre mňa nádherné západy slnka. Užil som si ich hlavne v Malage. Pre mňa bola každá chvíľka v Andalúzii perfektná a tešil som sa z každej návštevy nového miesta. Malaga je rodiskom maliara Pabla Picassa a navštívil som jeho múzeum, ktoré je každú nedeľu navečer sprístupnené pre verejnosť zadarmo. Je to aj rodisko herca Antonia Banderasa, ktorý je i vlastníkom známeho malagského podniku El Pimpi. Treba tiež určite navštíviť hrad Gibralfaro, rímske divadlo, katedrálu a večer si zájsť na dobré vínko, tapas a ich úžasný dezert churros s dobrou čokoládovou polevou.

Čo by ste odporúčali ľuďom, keď sa vyberú v januári do Španielska? Čo by nemalo chýbať v ich batožine a čoho sa majú napríklad pridŕžať či vyvarovať?

Každému, kto bude cestovať v januári, odporúčam, aby si zbalil tričká s krátkym rukávom, ale aj niečo teplejšie pre studené večery. Bol som ubytovaný u kamarátov, nemali kúrenie a večer je tam zima. Určite by som nebral žiadne jedlo, lebo Španielsko je raj dobrého a chutného jedla.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín