Jar v záhrade je plná práce

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 2. marca 2019, 00:30

V predjarnom období je v záhrade najviac práce. Je potrebné strihať vinič, jadroviny či drobné ovocie. Mali by sme tiež očistiť trvalkové porasty, trávy a v lete kvitnúce kry. Tie, ktoré kvitnú na jar, striháme až po odkvete, pretože inak nekvitnú.

Letničky, trvalky, ale aj všetky ostatné rastliny, ktoré vysadíte, dobre zavlažujte. © Jozef Šimko

Rovnako nestriháme kôstkoviny, ako sú broskyne a marhule, pretože inak vypúšťajú glej a rany nie sú schopné zacelenia, tie sa strihajú v lete.

Potrebné je vysiať aj priesady zeleniny, pričom platí pravidlo, že papriku vysievame do 20. februára a rajčiny do 20. marca. Rovnako je potrebné predpestovať majorán, zeler a iné priesady. Je možné prirýchlenie šalátu aj kalerábu, ale nesmieme ho dať potom von na záhony. Pestujeme ho po celú dobu v skleníku alebo fóliovníku.

Pozornosť venujte najmä trvácim druhom burín, ako je nátržník husí alebo pichliač roľný. Neskôr, keď kultúrne rastliny vytvoria súvislý porast, nebude už ničenie buriny také namáhavé. Ich koreňová sústava a husté olistenie bude dobre odolávať nechcenej konkurencii. Kým sa tak stane, pravidelne plejte a okopávajte hriadky. Ekologický spôsob, ako zabrániť rastu burín, je nastielanie.

Broskyne sa vám odvďačia takýmito kvietkami.

Na okrasných záhonoch môžete použiť drvenú kôru a na zeleninových hriadkach netkané textílie. Nástielka zabráni aj neproduktívnemu výparu vody a zlepší kondíciu rastlín, navyše udržiava priaznivú teplotu pôdy.

Letničky, trvalky, ale aj všetky ostatné rastliny, ktoré vysadíte, dobre zavlažujte. Platí to nielen tesne po výsadbe, ale aj v nasledujúcich niekoľkých týždňoch. Pokiaľ budete polievať krátko, najväčšie množstvo koreňov sa vytvorí len plytko pod povrchom pôdy a rastlinky nebudú počas leta odolné voči suchu.

Naopak, zálievka, ktorá prenikne aj do hlbších vrstiev pôdy, zabezpečí, že korene sa vytvoria práve tu a zlepší sa schopnosť rastlín odolávať stresu spôsobenému suchom. Nastielaním kôrou, štrkom, kompostom alebo iným rastlinným materiálom znížite výpar z pôdy a ušetríte si časť polievania. Navyše potlačíte rast burín.

Jozef Šimko

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav