Poľnohospodárov trápi nedostatok vody
Na nedostatok vody v poľnohospodárstve v dôsledku globálnej zmeny klímy upozornilo ministerstvo pôdohospodárstva pri príležitosti Svetového dňa vody. Zároveň vyzvalo na zníženie plytvania potravinami, ktorých produkcia je mimoriadne náročná na spotrebu vody. „Až 70 percent zdrojov pitnej vody sa využíva práve v poľnohospodárstve na dopestovanie plodín a chov zvierat. K vodným zdrojom preto musíme pristupovať mimoriadne zodpovedne, využívať ich šetrne a efektívne,“ vyhlásila ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.
Výkyvy počasia spôsobujú nielen extrémne sucho, ale aj nadmerné lokálne zrážky či zvýšenú eróziu pôdy. Nároky na potraviny a vodu pritom budú rásť so zvyšujúcou sa populáciou Zeme. „Nie je možné a ani udržateľné riešiť tieto problémy jednorazovými opatreniami. Preto sme minulý rok vyčlenili 22 miliónov eur, ktoré budú slúžiť na budovanie a modernizáciu zavlažovacích systémov, vďaka čomu očakávame aj zníženie spotreby vody,“ vysvetlila Matečná.
Upozornila tiež, že na výrobu potravín je potrebné veľké množstvo vody. „Napríklad na výrobu veľkého piva sa spotrebuje celkovo 170 litrov vody, na jednu šálku kávy 132 litrov vody a vodná stopa jedinej čokoládovej tyčinky je až 1700 litrov vody,“ zdôraznila.
Uviedla tiež, že až 20 percent z celkového množstva vyrobených potravín v Európskej únii sa stráca alebo vyhodí, globálne je to približne tretina všetkých potravín. „To, že na Slovensku máme v súčasnosti relatívny dostatok vody, neznamená, že sa tomuto problému nemusíme venovať. Práve naopak,“ uzavrela ministerka pôdohospodárstva.
SITA