Fašiang sa končí, región zažije pochovávanie basy

  • Kultúra a spoločnosť
  • 1. marca 2019, 12:00

Je tu koniec zábav, tancovačiek, plesov, svadieb. Nastal čas rozlúčiť sa s bujarým fašiangovým obdobím. V dedinách i mestách budú pochovávať basu, tancovať tanec Pod šable, z domu do domu bude putovať veselý fašiangový sprievod v maskách s muzikou, tancom i spevom.

Folklórny súbor Žito aj minulý rok poriadal fašiangovú obchôdzku, nechýbalo napichovanie slaniny na šabľu. (Autor: vd)

Fašiang trvá od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Je to pohyblivý sviatok, ktorý sa končí štyridsať dní pred Veľkou nocou. Po období fašiangov nasleduje štyridsaťdňový pôst. Po Popolcovej strede nehrozia žiadne veľké zábavy a podľa kresťanských tradícií sa má človek pripraviť fyzicky aj duševne na jeden z najdôležitejších sviatkov – Veľkú noc, ktorú toto vierovyznanie spája so vzkriesením Ježiša. Termín Popolcovej stredy v tomto roku padne na stredu 6. marca. Potom sa kresťansky zmýšľajúci ľudia už nesobášia, lebo svadby a veselie pôstne obdobie vylučuje.

Obchôdzky mládeže sa zachovali aj v niektorých obciach nášho regiónu. Symbolom konca fašiangov je pochovávanie basy. Tá sa pochováva spravidla na poslednej zábave pred pôstom a je v istom zmysle paródiou na skutočný pohreb. Pri pochovávaní vystupujú postavy oblečené v kostýmoch – kňaz, kostolník alebo rechtor a smútiaci pozostalí. Basu vynesú za náreku prítomných von zo sály.

Jednu z najživších foriem ľudového divadla môžeme vidieť v Lančári, Krakovanoch, Piešťanoch či vo Vrbovom. V Krakovanoch dokonca pripravujú na sobotu 2. marca aj zabíjačku. V ten istý deň pochová Podhoranka v Lančári basu za náreku plačiek. Už tradične najväčšiu parádu chystajú fašiangovníci z Chtelnice. Tí sa z nedeľnej omše poberú na trojdňovú pochôdzku – tanec Pod šable je jej súčasťou.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav