Najlepšie novinárske fotografie uvidíte v knižnici

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 28. februára 2019, 08:00

Už po siedmy raz vyberala odborná porota najlepšie novinárske fotografie uplynulého roka. Víťazné snímky jednotlivých kategórií si teraz môžete prezrieť aj v piešťanskej mestskej knižnici. Vystavené tam budú až do 20. marca.

Obdivovať môžete desiatky vystavených fotografií. (Autor: am)

Dovedna takmer 2700 snímok, ktoré súťažili buď ako série, alebo ako samostatné fotografie, vytvorilo vyše dvesto autorov. Účasť bola rekordná, a tak mala odborná porota skutočne z čoho vyberať. Do pomyselných kresiel hodnotiacich zasadli dlhoroční skúsení fotografi Joe Klamar, Maral Deghati, Francesco Zizola, Czarek Sokołowski a Jindřich Štreit.

Súťažilo sa v desiatich kategóriách – aktualita, reportáž, každodenný život, portrét, šport, životné prostredie a príroda, svet umenia a kultúry a trojica medzinárodných kategórií – mladí fotografi do 25 rokov a študenti, dlhodobý dokument a krátke video. Udelená bola i hlavná cena Grand Prix Slovak Press Photo za najlepšiu fotografiu celého ročníka, ocenili mladý talent roka 2018 a v spolupráci s magistrátom hlavného mesta udelili aj Grant Bratislavy.

Ak si zájdete do mestskej knižnice prezrieť výstavu, hneď pri vstupe do miestnosti vás upúta najlepšia fotografia ročníka, ktorou sa stal záber Tomáša Benedikoviča z bratislavského Námestia SNP počas minuloročných protestov.

Práve týmito udalosťami, ktorými krajina v uplynulom roku bezpochyby žila, dýchajú aj ďalšie snímky. Okrem záberov reflektujúcich pohľad na nespokojných občanov alebo i snímok pietnych miest zavraždeného novinára Jána Kuciaka uvidíte napríklad aj fotografie zachytávajúce demisiu bývalého premiéra.

V knižnici nájdete aj snímky zo života plné ľudských osudov, miest, kde títo ľudia žijú, a aktivity, ktoré k nim neodmysliteľne patria.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek