Do desiatej si s výrastkami neporadia

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 28. februára 2019, 10:00

Ešte nie je ani jar a už sa podvečer na detských ihriskách stretávajú neporiadnici. Fotografiu odpadkami znečistenej plochy pre najmenších na Teplickej ulici sme zaznamenali minulý týždeň na Facebooku.

Neporiadnikom by aj malé deti vedeli vysvetliť, kam patria smeti. © Peter Tekula

Povaľujúce sa papieriky a iné odpadky zachytáva fotografia Petra Tekulu, ktorý sa spolu s kolegami zo Služieb mesta Piešťany stará o krajší, čistejší a upravenejší vzhľad mesta. Vraj sa dokonca i obyvatelia na neporiadnikov, ktorí sú za znečistenie okolia zodpovední, sťažovali.

Takéto oznámenia pritom bývajú časté najmä v lete, keď majú ľudia pootvárané okná a mladí sa zdržiavajú viac vonku. Prípadne bývajú časté vtedy, keď obyvatelia „tiahnu“ domov z podnikov a nočných zábav.

Kontaktovali sme teda náčelníka mestskej polície Marcela Mihalika, ktorý nám potvrdil, že hlásenie ohľadom hluku im prišlo. Evidovali ho však okolo 20. hodiny, keď ešte podľa zákona nie je čas nočného pokoja. „Mali sme zopár oznámení, no nebolo to po 22. hodine,“ povedal náčelník.

V takomto prípade by museli hliadkujúci policajti v danej chvíli prichytiť výrastkov pri znečisťovaní prostredia, odhadzovaní odpadkov na zem či priamo pri ničení ihriska alebo iného majetku. Inak im takéto správanie nemajú ako dokázať, keďže kamerovým systémom nie je monitorované žiadne piešťanské ihrisko.

Policajti však hľadajú spôsob, ako dostať „pod kameru“ aspoň Žihadielko. Je to však veľmi komplikované. „Ide o technický problém. V týchto miestach nemáme zavedenú elektrinu, káble. Premýšľame, ako to efektívne napojiť,“ skonštatoval Mihalik. Samotná kamera totiž v tomto prípade je len desatina výslednej sumy. Oveľa náročnejšie aj technicky aj finančne sú káble, digitálny záznam, vysielač, kábel na strechu, parabola, anténa, prijímač a základ – softvéry a licencie.

Vysedávanie na detských ihriskách pre najmenších nateraz kontrolujú policajti napríklad počas zamykania areálov. Na neoplotených ihriskách, ktoré denne „obiehajú“, výrastkov upozornia, pre koho je daná plocha prioritne určená.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav