Rekonštrukcia škôlky na Považskej je vážne ohrozená

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 26. februára 2019, 12:00

Spustenie prevádzky Materskej školy na Ružovej ulici v Piešťanoch po jej rekonštrukcii z eurofondov nevie primátor Peter Jančovič dátumovo ani odhadnúť.

(Autor: pror)

V prípade škôlky na Považskej ulici sa podľa našich informácií dokonca uvažuje, že radnica od eurofondového projektu na rekonštrukciu odstúpi a z mestskej pokladnice uhradí jej opätovné sprevádzkovanie. Na urýchlené riešenie situácie začína tlačiť aj čas zápisu detí do predškolských zariadení.

Na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa poslanec František Glos pýtal primátora Petra Jančoviča aj na situáciu dvoch materských škôl, v ktorých prebieha rekonštrukcia z eurofondov v celkovom objeme milión eur. „Kolaudácia Materskej školy na Ružovej ulici sa uskutočnila 11. februára. Pri nej bolo zistených niekoľko nedostatkov, pre ktoré nemôže byť zaradená do užívania. Na šesť dverí so sklenými výplňami sme inštalovali bezpečnostné fólie a inšpektorát práce by takúto úpravu už mal akceptovať. Na odstránení zvyšných nedostatkov pracujeme, ale povedať termín, keď bude škôlka uvedená do prevádzky, naozaj nemám odvahu povedať,“ vysvetlil poslancovi Jančovič.

V prípade škôlky na Považskej ulici je situácia ešte komplikovanejšia. Tú nechal bývalý primátor Miloš Tamajka v lete vypratať a v zmysle pokynov realizátora stavby bola demontovaná aj veľká časť interiérového vybavenia. Stavebník však práce ani nezačal a radnica s ním ukončila zmluvu. „Analyzujeme čísla a snažíme sa nájsť najlepší spôsob, ako túto situáciu riešiť. Vrátiť deti späť do objektu, v akom je, nie je zatiaľ možné. Sú tam síce len drobné nedostatky, ale je ich hrozne veľa,“ opísal situáciu primátor.

Ako však Jančovič poslancom oznámil, už v súčasnosti prišiel pokyn na desaťpercentnú korekciu úhrad rekonštrukcií škôlok z eurofondov. To je zo schválenej dotácie z európskych peňazí na škôlku na Ružovej v objeme 402 769,65 eur ďalší doplatok mesta vo výške 40 279 eur a na škôlku na Považskej ulici zo sumy 662 236,93 eur sa doplatok mesta navýši o 66 236 eur.

V prípade úhrad doplatku rekonštrukcií z rozpočtu tak z mestskej pokladnice poputuje na spoluúčasť namiesto pôvodne plánovaných päť percent až pätnásť. Tým sa suma z pôvodnej spoluúčasti mesta na europrojekte vyšplhá namiesto plánovaných asi 51-tisíc eur až na viac ako 150-tisíc. S takýmto objemom peňazí však mestský rozpočet na rok 2019 nepočíta.

Europrojekty v tieni alkoholu

Riešenie oboch škôlok však nemá dlhší odklad, nakoľko sa blíži termín zápisu detí do predškolských zariadení a doposiaľ nie je isté, s akou kapacitou materských škôl môžu Piešťany od septembra počítať.

Doslova zbabrané rekonštrukcie dvoch materských škôl začal Tamajka v lete minulého roka. „Z operačného programu Kvalita životného prostredia do Piešťan poputuje viac ako milión eur do dvoch škôlok. Cieľom projektov je zníženie energetickej náročnosti materských škôl Považská a Ružová. Vyhlasovateľom výzvy bola Slovenská inovačná a energetická agentúra. Na projekt zníženia energetickej náročnosti Materskej školy na Považskej ulici bolo schválených 662 236,93 eura. Mesto sa na realizácii projektu bude podieľať sumou 34 854,58 eura,“ ohlásila na radničnom webe vtedajšia hovorkyňa Eva Bereczová.

A ako ďalej v článku uviedla: „Na rekonštrukciu Materskej školy na Ružovej ulici mesto získalo ďalších

402 769,65 eura. V tomto prípade dôjde rovnakými stavebnými úpravami ako v prípade škôlky na Považskej k zníženiu spotreby energie na vykurovanie o približne 70 percent.“

Nakoniec sa však ukazuje, že mesto síce peniaze získalo, ale realizovanie deklarovaných rekonštrukcií je babráctvom a diletantstvom zo strany Tamajku a ním na riadiace posty dosadených úradníkov.

Súčasné vedenie radnice sa v problematike začalo orientovať až potom, ako sa stala práceneschopnou Alena Horešová, pracovníčka mestského úradu zodpovedná za čerpanie eurofondov. Tá sa nedávno zapísala do povedomia verejnosti, keď jej počas pracovnej doby namerali 3,8 promile alkoholu v krvi.

Podľa slov Jančoviča počas jej úradovania zvyšní zamestnanci radnice mali zákaz čo i len telefonicky komunikovať s riadiacimi zložkami čerpania eurofondov. V súčasnosti už je vraj Horešovej agenda rozdelená medzi iných pracovníkov. Tí jednotlivé problémy, ktoré sa vynárajú, začínajú postupne riešiť.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj