Obnova chtelnického kaštieľa bude pokračovať južným pavilónom

  • Spravodajstvo / Región
  • 26. februára 2019, 14:52

Chtelnica obnoví za viac ako 410-tisíc eur južný pavilón svojho kaštieľa, ktorý je dominantou tejto obce. Na južný pavilón získala Chtelnica takmer 350-tisíc eur z rozpočtovej kapitoly ministerstva kultúry na podporu ochrany, obnovy a rozvoja kultúrneho dedičstva. Dodávateľom komplexnej obnovy bude miestny Obecný podnik služieb, termín dokončenia bol stanovený na september budúceho roku.

Ilustračné foto
Obec Chtelnica vlani sprístupnila obnovené časti svojho kaštieľa.

Chtelnický kaštieľ je zapísaný v registri národných kultúrnych pamiatok, dlhé roky však len chátral. Obec pred tromi rokmi časť kaštieľa s pomocou eurofondov za približne milión eur obnovila, odvtedy tieto priestory slúžia na rôzne kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy, koncerty a ďalšie aktivity. Súčasťou obnovy bol vtedy aj východný pavilón s Kaplnkou ukrižovania. S obnovou západného pavilónu následne začalo občianske združenie Zámok Hlohovec, na pokračovanie však nezískalo z ministerstva kultúry peniaze, preto zatiaľ nie je dokončený. Rozsiahla hlavná budova kaštieľa však na svoju zásadnú rekonštrukciu ešte len čaká.

Okrem komornejších podujatí sa v areáli chtelnického kaštieľa vždy v lete koná aj veľké podujatie Tereziánske slávnosti, ktoré pripomína návštevu panovníčky Márie Terézie, ktorá údajne kaštieľ navštívila na pozvanie Jána Erdödyho v roku 1775.

Erdödyovský, neskôr pállfyovský kaštieľ v Chtelnici bol v minulosti svedkom mnohých honosných poľovačiek, plesov a ďalších veľkolepých slávností, ale v roku 1918 a po bezohľadnej rabovačke sa stratili vzácne archívy a v ohni skončilo množstvo kníh. V roku 1941 v ňom otvorili Vyššiu vojenskú školu Hlinkovej mládeže. Za socializmu bola v kaštieli základná škola, neskôr ho prevzalo ministerstvo vnútra. Do vlastníctva obce sa areál dostal v roku 2003, v roku 2012 padlo definitívne rozhodnutie obecného zastupiteľstva postupnou rekonštrukciou kaštieľ zachrániť.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava