Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 24. februára 2019, 08:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, vo štvrtok 14. februára sa konala v piešťanskej Galérii Fontána prezentácia knihy Piešťany vo fotografii, ktorá znamenite zobrazuje a dokumentuje obdobie od záveru monarchie po zánik I. Československej republiky.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Náplňou publikácie je široký záber z pohľadu historického dokumentu, spoločenskej atmosféry, kultúrnej zaujímavosti a hospodárskeho rozvoja mesta, vynikajúco spracované dokumenty a zadelené do sedemnástich kapitol podľa ich zamerania.

Pre skôr narodených je táto vzácnosť oživením spomienok, ktoré sa niekedy strácajú pod tlakom súčasnosti. Obrázky a popis udalostí oživuje vzácne a nezabudnuteľné zážitky. Mladšej generácii poskytne informáciu, ktorá vtiahne účastníka tejto exkurzie do neopakovateľného prostredia jedného z najvýznamnejších kúpeľných miest v Európe. Zároveň vyvoláva porovnanie, čo sa zmenilo, aké je mesto dnes, na čo môžeme byť hrdí, čo je treba zlepšiť a čo chrániť. Nádherná publikácia Piešťany vo fotografii predstavuje obdobie vývoja nášho mesta z malej dedinky na významné kúpeľné mesto európskeho formátu. Mám obavy, aby sme o desať rokov nemuseli hľadať slávu a hrdosť nášho mesta len na obrázkoch práve vydanej publikácie.

Na prezentácii publikácie som stretol milých priateľov a ešte milšie priateľky z našich „evových“ čias, teda časy na našom nezabudnuteľnom kúpalisku Eva… Hudobný sprievod zaisťovalo folklórne duo a Piešťanský dixieland pod vedením Ľubomíra Váryho. Dixieland oslávi na jeseň 35 rokov svojej existencie… Ľubomír Váry ma odkázal na tento termín – zaspomíname na históriu Piešťanského dixielandu.

V budúcej relácii Podoby džezu si okrem účastníkov ankety Esprit 2018 o najlepší džezový album roka predstavíme čerstvých laureátov ocenení Grammy v džezových kategóriách. V týždni, v stredu 20. februára, sa v Galérii Fontána koná vernisáž výstavy fotografií Vojtecha Hanka. My budeme pri tom, aby sme vám túto zaujímavú výstavu obrázkov mapujúcich džezové dianie v Piešťanoch za posledné roky priblížili.

Aktuality a informácie z džezovej scény sú súčasťou našej relácie a na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava