Knihu predstavili slovom, hudbou i snímkami

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 23. februára 2019, 12:00

V Galérii Fontána sa vo štvrtok 14. februára konala slávnosť uvedenia novej publikácie. Riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch, Vladimír Krupa, predstavil širokej verejnosti reprezentačnú knihu s názvom Piešťany vo fotografii – Od záveru monarchie po zánik I. Československej republiky.

O reprezentačnú knihu piešťanského múzea bol na podujatí veľký záujem. (Autor: vd)

Hostí vítali dve umelecké telesá. Okolo Ľubomíra Váryho, učiteľa hry na gitare zo Základnej umeleckej školy v Piešťanoch, sedeli, hrali i spievali obľúbené dixielandové skladby jeho žiaci. Dvojica ďalších umelcov – manželia Katarína a Peter Hlbockí – spievali a hrali ľudové pesničky.

V jednotlivých vstupoch sa čítaním z novej knihy plnej dobových fotografií početnému publiku prihovárala etnografička piešťanského múzea Jarmila Hluchová. Na plátno pritom zaradom premietali snímky z knihy, ktorých je vyše šesťsto. Zachytávajú architektúru, prírodné prostredie, ale i spoločenský, kultúrny, politický či športový život v meste a v kúpeľoch.

Kniha predstavuje vývoj Piešťan. Ten ovplyvňovali nielen termálne pramene, ale aj tunajšie prírodné prostredie, ktoré ľudia využívali, menili a kultivovali. Sú v nej kapitoly venované kúpeľnému parku aj rieke Váh, kúpalisku Eva, železnici, letisku, kultúre, športu, múzeu a muzeálnej spoločnosti, liečbe v kúpeľoch, ale i práci v nich. Hovorí o okolí Piešťan i o Rómoch, ktorí tu žili.

Prezentuje prácu a pôsobenie celého spektra ľudí, ktorí tu bývali, pracovali, podnikali, pôsobili v oblasti umenia či športu. Pojednáva o živote v kúpeľnom meste, o hosťoch, oficiálnych návštevách predstaviteľov vtedajšieho štátu, štátnej a verejnej správy, politických strán i československej armády a cirkví. O tých najdôležitejších sa píše v kapitolách Ľudia a doba a Winterovci a Piešťany.

(vd)

V programe vystúpil dixieland Ľubomíra Váryho zo základnej umeleckej školy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland