V Elektrárni prednáška i o palmovom oleji

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 22. februára 2019, 10:00

Byť ohľaduplný k prírode a celému životnému prostrediu na Zemi sa pomaly stáva krédom mnohých ľudí. Tí to dokázali aj účasťou na utorkovom medzinárodnom filmovom festivale Ekotopfilm – Envirofilm, ktorý sa po prvý raz uskutočnil v Elektrárni Piešťany a nie v kine Fontána, ako bývalo doposiaľ zvykom. Dvanásteho februára prilákali divákov nielen filmy, ale aj pútavá prezentácia.

Prezentácia fotografií a videí zo Sumatry zachytávala tamojšiu krásu i páchané zlo. (Autor: am)

Deň odštartovala dopoludňajšia návšteva školákov. Junior festival patril vopred prihláseným základným a stredným školám, ktoré sa u svojich žiakov snažia zvýšiť povedomie o ochrane životného prostredia.

Popoludní už zavítala do historickej budovy verejnosť. O 16.00 h program začala prezentácia Medvede z Kamčatky – Zrod života, nasledovalo Pytliacke podsvetie. Istým spôsobom na to nadviazala aj prezentácia Tomáša Šmátralu, ktorý spolu s občianskym združením Prales dětem chráni Sumatru pred vyplieňovaním a umelým budovaním plantáží s palmami, odkiaľ sa získava palmový olej. Tieto polia už sú podľa jeho slov také rozsiahle, že autom by ste šli niekoľko hodín len popri palmách. Predtým bol na ich mieste prales, v ktorom žili mnohé druhy živočíchov dnes extrémne ohrozených druhov. Práve tým nepomáha ani pytliactvo. Pre kabelky, topánky či dekoratívne prvky sú zabíjané tvory, ktorých existencia na tejto planéte sa už pomaly chýli ku koncu.

Práve T. Šmátrala sa tomu spolu s ďalšími dobrovoľníkmi snaží zo všetkých síl zabrániť, keď v rámci občianskeho združenia kupujú časti pralesu, aby na nich nemohli byť vybudované plantáže, do prírody osádzajú kamery, ktoré pomáhajú identifikovať a perzekuovať pytliakov a napokon z domácich vybrali niekoľko mužov, ktorí tvoria protipytliacku hliadku. Dali tak užitočnú prácu hneď niekoľkým tamojším obyvateľom.

Po tejto zaujímavej prednáške pokračovala prezentácia filmov. Po záruke, Slamky a Zrodené z ohňa taktiež reflektovali konzumný a neohľaduplný život, ktorý naša spoločnosť aktuálne žije.

„Naša spoločnosť sa mení, naše prostredie je už iné. Obdobie, ktoré v súčasnosti žijeme, je výrazne ovplyvnené ľudskou činnosťou. Vidíme to v našich festivalových filmoch každý rok. Tentoraz premietame niekoľko filmov, ktoré dokazujú, že naša planéta je už odlišná, ako sme ju poznali. Ľudia často myslia iba na svoj komfort a neplánujú zmeniť svoj životný štýl. My sa snažíme verejnosť inšpirovať k zmene,“ vysvetlil zmysel podujatia generálny riaditeľ festivalu Peter Lím. Festival preto organizujú bez nutnosti platiť za vstup a výrazne tým prispievajú k šíreniu osvety.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín