Piešťanci si uctili pamiatku zavraždeného novinára

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 22. februára 2019, 13:00

Vo štvrtok 21. februára uplynul rok od násilnej smrti novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Do ulíc vyšli desaťtisíce obyvateľov v 36 slovenských mestách, ale i v zahraničí, aby si pripomenuli odkaz týchto dvoch mladých ľudí. Piešťany sa k zhromaždeniam pripojili tiež, pričom obyvatelia sa stretli na Námestí slobody.

Na Námestí slobody sa obyvatelia stretli aj po roku. (Autor: am)

Vražda investigatívneho novinára a jeho snúbenice v minulom roku pohla Slovenskom. V marci 2018 sa tak uskutočnilo niekoľko protestov, v rámci ktorých do ulíc vyšlo najviac ľudí od čias samostatnej republiky.

Po roku sa presne v deň tragickej smrti dvojice stretli ľudia opäť, pričom na Námestie slobody prišli aj Piešťanci všetkých vekových kategórií.

V úvode zhromaždenia odznelo dvanásť úderov zvonov, ktoré symbolizovali uplynulých dvanásť mesiacov od udalosti, ktorá „prebudila Slovensko z hlbokého spánku“. Nasledovalo čítanie listov rodinných príslušníkov zavraždených, otca Jána Kuciaka a mamy Martiny Kušnírovej, ktorí sa aj týmto spôsobom všetkým zúčastneným poďakovali.

Neskôr vystúpili s príhovorom cestovateľ Lukáš Osvald a Piešťanec Miro Béreš. Počas celého zhromaždenia prichádzali ľudia zapaľovať sviečky.

„Už rok sa stretávame na námestiach, voláme po slušnosti a spravodlivosti. Vytvárame spoločenstvo, ktoré žiada novú kultúru spravovania vecí verejných cez slušnosť, nie aroganciu a nenávisť, voláme po pravde a spravodlivosti namiesto klamstva a bezbrehého populizmu. Za rok sme o našej krajine zistili viac, ako kedykoľvek doteraz. Je v nej nádej a sila, ktorá dokázala poslať nedotknuteľných preč z ich pozícií. Nesmieme však prestať. Vražda Slovensko zmenila a my sa nevzdáme,“ povedala jedna z organizátorov Mária Zelenayová, ktorá pripomenula, že každý jeden z nás je ten, na ktorého sme čakali a ktorý môže veci zmeniť.

Na záver si obyvatelia spolu s FS Žito zaspievali slovenskú hymnu.

Zhromaždenie sa uskutočnilo v pokojnej atmosfére, bez kriku, skandovania či nenávistných prejavov. Sviečky, ktoré ľudia na pamiatku zapálili pri fotografii Jána a Martiny, napokon organizátori preniesli na cintorín na Žilinskej ceste.

(am)

 

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava