Na plese záhradníkov valčík, balet aj tanec Gréka Zorbu

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 22. februára 2019, 12:00

Nádherná kvetinová výzdoba a jedáleň záhradníckej školy akoby mávnutím čarovného prútika zmenená na nepoznanie. Biele stoly, saténové návleky na stoličkách, na každom stole množstvo kvietkov, pohárikov, fliaš s kvalitným vínom aj minerálky či sladené nápoje. Hostia si na začiatku pripili na ďalší, v poradí už 33. reprezentačný ples Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch a už sa dušovali, že vydržia až do konca.

Kankán v úvode plesu záhradníckej školy zatancovali žiačky zo Základnej umeleckej školy v Piešťanoch. (Autor: vd)

V dobrej spoločnosti, s kvalitnou muzikou a množstvom tombolových cien i prekvapení sa hodiny míňali rýchlejšie ako bežné minúty v náročnej práci za katedrou alebo niekde inde. Neboli tam však iba učitelia, hoci ples otvárala riaditeľka školy Eva Stručková a jeho kvalitu garantoval jej zástupca Radoslav Opial.

Podobne ako po iné roky aj v piatok 8. februára, keď sa aulou školy ozývali tanečné rytmy v podaní hudobníkov a speváčka topoľčianskej skupiny Disk, si reprezentačný ples piešťanských záhradníkov nenechali ujsť ľudia rozličných profesií a zameraní, ktorí sem prišli z rôznych miest i obcí. Boli tu partneri školy, záhradkári, manažéri, laborantky, pracovníci v hotelových i gastro službách, miestni podnikatelia, spriatelené kolektívy. Muži vo sviatočných i neformálnych oblekoch sprevádzali dámy, ktorých drvivá väčšina si každoročne na nový ročník plesu zadovážila módnu róbu či kokteilové šatočky. Rozmanitosti sa medze nekládli.

Na parkete sa miešali parfumy s úsmevmi, dokonca aj partnermi. Každý sa bavil, užíval slávnostný večer s pohárom sektu či koňaku po energickom tanci. O gastronomické špecialitky sa postarali školské kuchárky, tie pripravili aj jedlá na objednávku, ak mal niekto z hostí nejakú diétu. V tento večer diét azda ani nebolo treba, lebo po polke, valčíku, tangu, ale aj tvrdom rocku skupiny Kabát alebo kultovom gréckom Zorbovi sa prebytočné tuky spaľovali samy.

Každoročne sa v úvode plesu s najnovšími tancami blysnú žiačky základnej umeleckej školy. Tie predviedli nielen svoje scénické baletné predstavenia či tanec malých sólistov z Luskáčika, ale aj dynamický kankán so širokými zvlnenými sukňami a nohami nad hlavou. Len „šnúry“ v závere chýbali.

Bolo príjemné pozorovať, ako sa Slováci vedia baviť. Kultivovane, s dávkou fantázie a kreativity. Partneri objímali krásne nahodené partnerky, tie sa zamilovane dívali na svojich tanečníkov a tešili sa z ich priazne.

Okolo polnoci prišla na rad tombola. Boli tam všakovaké ceny – elektronika aj spotrebný tovar, vína, pivá, kvety od výmyslu sveta. Nechýbala ani tradičná záhradnícka špecialitka – vedro hnoja do záhradky pod rajčiny. Každý, kto v ten večer prišiel na ples, si z tomboly odnášal nejakú cenu. Nik neodišiel domov naprázdno. Naviac každá zo žien dostala kvitnúcu primulku. Je to jeden z prvých jarných kvetov, ktoré oživia priestor a pripomenú pekné chvíle predvalentínskeho plesania v réžii piešťanských záhradníkov.

Viera Dusíková

Účastníci plesu si ešte na začiatku urobili spoločnú snímku.
V tombole nechýbala ani kosačka.
Tanečníci sa bavili v rytme hudobnej skupiny Disk až do rána.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel