Odstraňujú dôsledky zimy

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 21. februára 2019, 12:00

Služby mesta Piešťany tohtoročná snehová nádielka poriadne prevetrala. Januárové rekordné sneženie vyhnalo do ulíc nielen technických pracovníkov, ale aj takmer kompletnú administratívu. V súvislosti len so zimnou údržbou kúpeľného mesta pracovníci služieb odpracovali v tomto roku celkovo až 846,5 nadčasových hodín. Riadna pracovná doba do toho nie je zahrnutá.

Služby mesta musia po zime vyzametať až 250 ton štrku z ulíc a chodníkov. (Autor: Supa)

I keď sa nám mesiace január a február teplotne javia miernejšie ako za ostatné roky, o to viac si dala zima záležať na snehovej pokrývke. So severom Slovenska sa to porovnávať síce nedá, ale osemročný rekord v hrúbke snehovej periny bol v Piešťanoch dosiahnutý v prvej polovici januára, keď sneh napadal do výšky 23 centimetrov.

Kalamita obyvateľov mesta vytrápila o to viac, že takáto hrúbka snehu pokryla Piešťany v priebehu necelých dvoch dní. I keď vodiči a chodci hromžili, Službám mesta Piešťany (SMP) sa nedalo uprieť, že s daným počtom techniky a personálu, čo majú k dispozícii, robili, čo stíhali.

Okrem ručného „lopatovania“ a strojového odhŕňania SMP pre zjazdnosť ciest a chodníkov použili inertný posypový materiál frakcie 2-4 milimetre v množstve 80 ton, frakcie 4-8 mm 270 ton a chemický posypový materiál Solmag S, ktorý je možné používať v druhom ochrannom pásme vôd, v množstve 8,5 tony. Pričom v prípade solmagového posypu je tohtoročná zima vôbec prvá, keď SMP používajú túto technológiu.

Zima je však na ústupe a SMP začali odstraňovať jej dôsledky. Tentoraz formou vyzametania dohromady až 250 ton štrku z ulíc a chodníkov, ktorý museli počas zasnežených dní rozsýpať na zľadovatené a zasnežené komunikácie z dôvodu zabezpečenia ich zjazdnosti.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav