M. Urbánek: Rekonštrukcia chodníka na Sasinkovej je nehoráznosť a predražená stavba

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 21. februára 2019, 00:30

Na Sasinkovu ulicu v Piešťanoch sa po dvoch mesiacoch opäť vrátili stavbári. Výsledok ich práce však zatiaľ pôsobí viac ako rozpačito. I keď rekonštrukcia chodníka po oboch stranách ulice zatiaľ nie je mestu odovzdaná do užívania, už dnes je však možné vidieť, že sa investor nepridŕža pôvodného projektu. Ten nechal vypracovať ešte bývalý primátor Miloš Tamajka. Aj rekonštrukčné práce sa začali za bývalého vedenia mesta.

Stavbári sa na miesto rekonštrukcie vrátili po dvoch mesiacoch. (Autor: pror)

Táto stavba sa stala aj témou rokovania januárového mestského zastupiteľstva. „Tak, ako je to urobené, je to nehoráznosť. Ide o nekoncepčnú realizáciu, predraženú stavbu a ten chodník je v strašnom stave,“ povedal poslanec Marián Urbánek. Zo všetkého sa mu najviac nepozdávalo podivné uloženie obrubníkov. Podľa jeho názoru vraj ide len o svojvôľu jednotlivcov, ktorí si takto uložené chodníky u realizátora stavby vymohli.

Na jeho pripomienky reagoval primátor Peter Jančovič: „Je pravdou, že bývalé vedenie radnice po rokovaní s obyvateľmi ulice a majiteľmi prevádzok a po konzultácii s projektantom i dopravnými policajtmi odsúhlasilo zmeny pôvodného projektu. Obrubníky sú síce položené tak, že je na chodníku fyzicky autám umožnené parkovať, avšak je to úplne zbytočný zásah do stavby, keďže státie na Sasinkovej ulici bude zakázané dopravnými značkami.“ Nešetril i kritikou k realizácii stavby. „Katastrofálne je uložená zámková dlažba. Od realizátora stavby budeme žiadať nápravu.“

Podľa jeho slov aj výber dodávateľa stavby vyvoláva otázniky, nakoľko sa na radnici nedokážu dopátrať k dokumentácii o jeho výbere.

Miloš Tamajka ešte v minulom roku na rekonštrukciu Sasinkovej ulice vybral piešťanskú firmu Energoclima. Vážne pochybnosti o jej spôsobilosti stavbu realizovať vzniesol na mestskom zastupiteľstve ešte v októbri minulého roka poslanec Remo Cicutto. „Vybrali ste ako realizátora stavby firmu, ktorá v obchodnom registri v predmete činnosti nemá o dopravnom stavebníctve ani len zmienku,“ adresoval svoju poznámku vtedajšiemu vedeniu radnice. A zdá sa, že táto pripomienka na základe toho, ako stavba vyzerá, mala aj reálne opodstatnenie.

Nasvietenie priechodov pre chodcov je zatiaľ mimo dosahu tých súčasných.

Nadštandardne ústretový prístup

O tom, že firma Energoclima mala zo strany Tamajku nadštandardne ústretový prístup, sme informovali aj my.

V auguste minulého roka pre túto spoločnosť vedenie radnice zvolalo utajené rokovanie mestského zastupiteľstva. Išlo o desiatky rokov trvajúci súdny spor o niekdajšiu mestskú firmu Kovomontáže. V rámci utajeného zasadnutia poslancov bez prítomnosti verejnosti či novinárov vedenie mesta prišlo s návrhom na ukončenie sporu formou mimosúdneho vyrovnania.

Priblížme si, čo o tomto súdnom spore starom desiatky rokov vieme. Ešte v roku 1992 v období divokých privatizácií vtedajší piešťanský primátor Viliam Hájovský mestskú firmu Kovomontáže, štátny podnik, Piešťany predal do privátnych rúk.

Mestu malo byť za ňu vyplatených 74 miliónov slovenských korún. Peniaze však na účet mesta nikdy neprišli, a tak po zmene na primátorskej stoličke boli na súd podané dve žaloby. Jedna za nevyplatenie kúpnej ceny, druhá za neplatnosť kúpnej zmluvy. Tieto žaloby zatiaľ bez právoplatného rozsudku sa už roky motajú po súdoch. Samozrejme, úrok z omeškania platby každým dňom narastá a len letným výpočtom dlhovaná suma narástla už na dvojnásobok, a tak v prípade vyhratého sporu by do mestskej kasy pribudlo okolo päť miliónov eur.

Dnes však už v súdnych sporoch firma Kovomontáže a jej vtedajší „kupec“ nefiguruje, ale spor sa týka následníckej spoločnosti, ktorá k tejto voči mestom žalovanej firme prišla v počte prevodov a predajov vlastníckych práv zhruba už ako ôsma v poradí. Je ňou práve Tamajkom preferovaná firma Energoclima, spol. s r.o., ktorú okrem iného spája s pôvodným mestským závodom rovnaká adresa jej sídla na Priemyselnej ulici číslo 4 v Piešťanoch.

O akú sumu pri mimosúdnom vyrovnaní išlo, ostalo utajené. Čo však je verejné, že po dvoch mesiacoch od doby, čo chcela byť radnica k spoločnosti Energoclima nadštandardne ústretová, sa táto zrazu zjavila ako realizátor chodníka z mestských peňazí.

A výsledok tohto Tamajkovho biznisu si môže ísť pozrieť každý obyvateľ mesta priamo na Sasinkovu ulicu. Za rekonštrukciu chodníkov radnica zaplatí 163 800 eur.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav