Rezort má nové vedenie a naberá nový dych

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 20. februára 2019, 00:30

Rezort Piešťany funguje ešte po starom, avšak už pod vplyvom nového vedenia mesta. V minulom týždni sa uskutočnilo pracovné rokovanie členov tejto oblastnej organizácie cestovného ruchu. I keď ho zatiaľ viedol odstupujúci predseda predstavenstva Peter Tremboš, stretnutia sa zúčastnila i mestským zastupiteľstvom zvolená jeho nová nástupníčka, poslankyňa Zuzana Svrčeková.

Nové vedenie Rezortu plánuje v programe Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny v Piešťanoch urobiť výrazné zmeny. (Autor: am)

Pracovné stretnutie malo za cieľ stanoviť si nové kritériá pri zostavovaní rozpočtu OO CR Rezort Piešťany (Rezort) pre rok 2019. Ten pochádza ešte z autorstva Petra Tremboša, ale na poslednom valnom zhromaždení nový primátor Peter Jančovič už do neho stihol premietnuť svoje vlastné predstavy.

Z návrhu tak vypadli položky na sociálnu inklúziu (začleňovanie ľudí bez pracovných návykov do pracovného procesu) či oslavy vedenia radnice s piešťanskými seniormi. Primátor sa snažil v už spracovanom rozpočte zanechať aktivity, ktoré v zmysle štatútu Rezortu sú jednoznačne zamerané na podporu príchodu návštevníkov do kúpeľného mesta.

Na minulotýždňovom pracovnom stretnutí členov valného zhromaždenia však poodhalila svoje vízie i nastupujúca predsedníčka predstavenstva. „Už v prípade otvorenia letnej kúpeľnej sezóny by sme chceli prijať zmeny štruktúry programu. Podujatie by malo byť dvojdňové so zameraním na mladé rodiny s deťmi tak, aby bolo atraktívne aj pre dvojdňový pobyt v našom meste,“ informovala Zuzana Svrčeková.

Rozpočet organizácie by mal podľa nej prejsť radikálnymi zmenami tak, aby Rezort dokázal financovať aktivity atraktívne i pre zahraničných návštevníkov Piešťan.

Členovia valného zhromaždenia sa tiež zhodli na najskoršom termíne riadneho zasadnutia valného zhromaždenia, aby sa čo najskôr mohla ujať funkcie mestom navrhnutá Z. Svrčeková. To sa uskutočnilo v pondelok 18. februára po uzávierke tohto vydania Piešťanského týždňa.

Na ňom sa prerokoval i návrh zmien stanov, a to najmä v súvislosti s kontrolou hospodárenia Rezortu zo strany hlavného mestského kontrolóra, ktorému za čias primátorovania Miloša Tamajku a vedenia organizácie Petra Tremboša boli kladené prekážky pri výkone jeho kontroly narábania s finančnými prostriedkami Rezortu.

Primátor Jančovič navrhuje do stanov Rezortu zapracovať nasledujúcu zmenu: „Každoročne zdokladuje poskytovateľovi dobrovoľného členského príspevku jeho použitie a súčasne poskytovateľovi dobrovoľného príspevku poskytuje súčinnosť potrebnú na kontrolu použitia dobrovoľného príspevku, a to predovšetkým s ohľadom na účelnosť, hospodárnosť a efektívnosť použitia.“

Primátor zmenu stanov odôvodnil najmä skutočnosťou, že pri kontrolách vykonávaných hlavným kontrolórom bol problém dostať sa k dokladom, respektíve doklady  predložené ku kontrole boli neúplné. Účelom navrhovanej zmeny je určenie novej povinnosti predstavenstvu Rezortu tak, aby bolo možné sa dostať k dokladom, nakoľko v minulosti bolo potrebné žiadať stanovisko z Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Z dôvodu, že mesto Piešťany hospodári s verejnými prostriedkami, považuje Jančovič za potrebné stanoviť jasné pravidlá pre kontrolu prostriedkov poskytnutých z rozpočtu mesta do Rezortu, ktorého je zakladajúcim členom.

To, či navrhovaná zmena stanov a vízie novej predsedníčky Rezortu pomôžu k transparentnosti v hospodárení OO CR a k zvýšeniu návštevnosti kúpeľného mesta. preukážu výsledky merateľné až v horizonte niekoľkých rokov.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel