Vystavujú obrazy, keramiku i fotografie

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 17. februára 2019, 10:00

Piešťanská Galéria Fontána predstavila unikátnu výstavu, ktorá prišla rovno z Bratislavského hradu. Umelecká skupina Tramontána sa predstavila maľbami, fotografiou i keramikou. Netradične v piatok 8. februára otvorili slávnostnou vernisážou túto už 252. výstavu v priestoroch na Beethovenovej ulici.

Šesticu vystavujúcich umelcov slávnostne uviedol galerista Martin Valo (vľavo). (Autor: am)

Skupinu Tramontána tvoria rôznorodí umelci. Maliar Jozef Jelenák, rodák z neďalekých Merašíc, je významným autorom dnešnej doby. Maliar do Fontány priniesol niekoľko podobizní, zvlášť pánskemu oku lahodiace stvárnenia žien. Podobnú tematiku divák uvidí aj v tvorbe fotografa Stanislava Bajera, najmladšieho tramontánistu, ktorý vzdáva obdiv ženám prostredníctvom čiernobielej fotografie. Ženská umelecká ruka je zastúpená Julianou Hadvigovou – Vadkerti, ktorá spolu so svojimi dvomi dcérami predstavila rozmanité keramikárske diela. A napokon to, čo návštevníka upúta hneď pri vstupe do galérie. Tvorba Štefana Janca, ktorý kombinuje hneď niekoľko techník, zachytáva najmä krásu morí a lodí.

Vo Fontáne si práve preto tentoraz nájde to pravé pre svoj vkus azda každý. Počas úvodného slova sa návštevníci dozvedeli mnohé zážitky a spolu s autormi nazreli i do minulosti. O vystavených dielach sa však do detailov nerozprávalo. „Zásadne nehovorím o dielach, pretože tie prehovoria samy,“ prezradil prítomným 83-ročný J. Jelenák. Spomenul i príhodu s obrazom, ktorý podľa jeho nových majiteľov v každú časť dňa „hovoril čosi iné“. „Je to svetlom. Svetlo je zázrak, lebo pri každom osvetlení sa farby inak javia, človek inak vníma tvary,“ dodal maliar.

Slovami chvály nešetrila ani jedna z vystavujúcich dám. „Privítali nás s otvorenou náručou, dali nám všetko, aj to, čo nám na očiach nevideli. Som z toho nadšená, lebo takúto výstavu v takom krásnom priestore sme pre svoje diela a dielka nemali,“ povedala umelkyňa J. Hadvigová – Vadkerti.

Názov skupiny Tramontána je odvodený z knihy, v ktorej tramontánou nazvali búrku, po ktorej ráno zostala veľká spúšť. Podľa J. Jelenáka je to vietor, ktorému sa hovorí aj diablov dych.

Výstava je prístupná do 3. marca.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín