Prevádzku škôlky na Ružovej ulici inšpektorát práce nepovolil

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 14. februára 2019, 00:30

Škôlka na Ružovej ulici v Piešťanoch ani po kolaudačnom konaní deťom zatiaľ slúžiť nebude. I keď sa podarilo odstrániť poruchy na elektrických rozvodoch výmenou prúdových chráničov, počas kolaudácie mal k uvedeniu škôlky do prevádzky najväčšie výhrady inšpektorát.

Na Ružovej ulici museli deti škôlku opustiť pre nedostatky pri rekonštrukcii. (Autor: am)

Inšpektorát práce požaduje odstrániť zhruba desať nedostatkov, pričom najzávažnejšie výhrady vzniesol voči skleneným výplniam interiérových dverí. Tie bude musieť radnica nechať prelepiť bezpečnostnou fóliou, prípadne vymeniť sklenenú výplň za plnú nepriehľadnú. Až po odstránení nedostatkov sa kolaudačné konanie môže zopakovať.

I to však mohlo prebehnúť až po tom, čo nový primátor Peter Jančovič zabezpečil nejaký stavebný úrad, ktorý bude ochotný pre piešťanskú radnicu robiť stavebné konanie. Piešťanská radnica svoj stavebný úrad má, ale sama sebe stavebné konania realizovať nemôže. Potom ako mestu v závere roku skončila na túto činnosť zmluva so stavebným úradom vo Vrbovom, podal Piešťanom pomocnú ruku starosta Trebatíc Juraj Valo a stavebné konania na jeho Spoločnom stavebnom úrade za Vrbové prevzal.

Na rekonštrukciu Materskej školy na Ružovej ulici mesto získalo v minulom roku 402 769,65 eur z eurofondov. Stavebnými úpravami má dôjsť k zníženiu potreby energie na vykurovanie o približne 70 percent. Po ukončení realizácie projektu má byť škôlka ultranízkoenergetická. Nenávratný finančný príspevok tvorí až 95 percent oprávnených nákladov a mesto sa podieľa len piatimi percentami – sumou 21 198,40 eur.

Realizátorská firma v lete minulého roka objekt škôlky prevzala a začala na nej pracovať. Avšak ani pred novembrovými voľbami do samosprávy práce ukončené neboli, no i napriek tomu predškolákov do škôlky bez prevzatia staveniska mestom a bez riadnej kolaudácie nasťahovali, a to v pondelok 5. novembra. Následne v sobotu 10. novembra sme išli k volebným urnám.

Škôlku mesto bez kolaudácie protokolárne od dodávateľa stavby prevzalo až o mesiac neskôr, v utorok 4. decembra. V čase, keď už Tamajka zverejnil, že na piatok 7. decembra zvoláva ustanovujúce mestské zastupiteľstvo, uskutočnením ktorého vo funkcii primátora definitívne skončil.

Následne prišli vianočné sviatky a vianočné prázdniny a v januári sa prevalilo, že deti na Ružovej ulici sú v materskej škôlke bez riadne skolaudovanej stavby.

V budove sa vyskytovali poruchy na rozvode plynu, ale i na elektroinštalácii. Keďže riaditeľka škôlky nevedela nájsť riešenie u zodpovedných mestských úradníkov, oslovila priamo primátora P. Jančoviča.

No i napriek tomu, že nový primátor zabezpečil nezávislý stavebný úrad pre mestský úrad a stanovil sa aj termín kolaudačného konania, deti sa do odstránenia zistených nedostatkov ešte stále nemôžu vrátiť do svojej škôlky.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela