Piešťanská regionálna politika konečne plne funkčná

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 14. februára 2019, 00:40

Od minulého týždňa sa už rozbehla aj štandardná regionálna politika v Piešťanoch. Po schválení nových členov mestských komisií na januárovom mestskom zastupiteľstve z radov poslancov a verejnosti mohli ich členovia plnohodnotne zasadnúť na svojich stretnutiach a rozobrať z hľadiska svojich odborností materiály pripravované do mestskej rady a zastupiteľstva.

Zasadnutia komisie pre školstvo, mládež a kultúru sa zúčastnili zo siedmich členov z radov verejnosti len traja. (Autor: pror)

My sme sa zúčastnili rokovania komisie pre školstvo, mládež a kultúru, ktoré sa uskutočnilo v utorok 5. februára. Komisiu v novom volebnom období povedie dlhoročná poslankyňa mestského a krajského zastupiteľstva Iveta Babičová. Tá je však dlhodobo práceneschopná, a tak prišla len na úvodné privítanie v rámci lekárom povolených vychádzok. Následne odovzdala vedenie rokovania podpredsedovi komisie, poslancovi Martinovi Valovi.

Rokovanie sa však nevyhlo ani „chorobám“ z minulého volebného obdobia. Komisia pre školstvo, mládež a kultúru má celkovo desať členov. Troch z radov poslancov, zvyšok komisie tvorí odborná verejnosť. Predsedníčka Babičová dlhodobo práceneschopná svoju účasť osobne ospravedlnila. Podpredseda a zároveň poslanec Valo rokovanie viedol a prítomný bol aj poslanec František Glos. Zo siedmich členov z radov verejnosti sa však úvodného stretnutia zúčastnili len traja, čím sa rokovanie dostalo na hranicu uznášaniaschopnosti.

A tak až bizarne pôsobia aktivity piešťanských facebookových aktivistov, ktorí hneď po voľbách v novembri minulého roka zriaďovanie mestských komisií s účasťou väčšieho počtu poslancov označovali za útok na demokraciu. „Návrh nového zastupiteľstva počíta s vyšším počtom poslancov v každej komisii – práve na úkor externých odborníkov a aktivistov. Oproti minulému volebnému obdobiu, keď poslanec bol vždy predsedom komisie a ostatných šesť členov bolo z radov verejnosti, dnes majú sedieť v každej komisii minimálne traja poslanci. Poslanci si tak môžu s veľkou pravdepodobnosťou schvaľovať odporúčania sami pre seba,“ uviedli na sociálnej sieti zakladatelia facebookového účtu Lívia Gažová a Andrej Sarvaš, ktorí majú ambíciu vyjadrovať sa k piešťanskej regionálnej politike.

Ak by teda platilo pravidlo, že v komisii pre školstvo, mládež a kultúru sedí len jediný poslanec, tak by sa jej zasadnutie ani len neuskutočnilo pre neuznášania schopnosť, ale hlavne pre nezáujem verejnosti, ktorá sa o členstvo v komisii uchádzala.

Komisia však tesným počtom prítomných aj vďaka poslancom uznášaniaschopná bola. A tak mohli jej členovia odobriť svoj nový štatút, v ktorom k názvu Komisia pre školstvo, mládež a kultúru pribudla aj kompetencia názvoslovie. Táto kompetencia sa využíva najmä pri pomenúvaní novovybudovaných ulíc.

Zvyšok rokovania prebehol v pomerne krátkej dobe, ale o to viac v konštruktívnej rovine.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila