Prednosta Strapatý na radnici už skončil, no verejnosť zavádza naďalej

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 13. februára 2019, 00:20

Aj napriek tomu, že bývalý prednosta Mestského úradu v Piešťanoch Eduard Strapatý nie je takmer už dva mesiace vo funkcii, verejnosť sa stále pokúša klamať a zavádzať. V januári sme priniesli informácie o tom, že v novembri minulého roka vedenie radnice na čele s Milošom Tamajkom a prednostom Strapatým nasťahovalo predškolákov do škôlky na Ružovej ulici pred ukončením jej rekonštrukcie a dokonca bez zákonnej kolaudácie. Vedome tak ohrozovali zdravie detí, ale i personál.

Za neskolaudovanú škôlku na Ružovej ulici nesú zodpovednosť iba Miloš Tamajka (vľavo) a Eduard Strapatý. (Autor: pror)

Prednosta mestského úradu však svojím e-mailom adresovaným mestským poslancom, ktorý zverejnil v predchádzajúcich týždňoch aj spravodajský portál bývalého poslanca Tomáša Hudcoviča, sa túto zodpovednosť snaží hodiť na krk riaditeľke materskej školy a novému vedeniu radnice. Avšak Eduard Strapatý v snahe zbaviť seba a Tamajku zodpovednosti klame!

Do škôlky päť dní pred voľbami

Tak si to vyjasnime. Na rekonštrukciu Materskej školy na Ružovej ulici mesto získalo 402 769,65 eur. Realizátorská firma v lete minulého roka objekt škôlky prevzala a začala na nej pracovať. Avšak ani pred novembrovými voľbami do samosprávy práce ukončené neboli, no i napriek tomu predškolákov do škôlky bez prevzatia staveniska mestom a bez riadnej kolaudácie nasťahovali v pondelok 5. novembra. Následne v sobotu 10. novembra sme išli k volebným urnám.

Eduard Strapatý však v e-maile poslancom o nasťahovaní detí na stavenisko tvrdí: „Toto rozhodnutie prijala riaditeľka nie na príkaz primátora alebo prednostu mestského úradu, ale v dobrom úmysle z vlastnej iniciatívy.“

Ak by sme teda bývalému vedeniu mesta chceli aj veriť, že sťahovanie detí do rozbabranej škôlky päť dní pred voľbami je dielom len náhody a z vôle riaditeľky, o opaku svedčia argumenty.

Budova materskej školy je vlastníctvom mesta. Kontrakt medzi dodávateľom stavby a vlastníkom uzatváralo mesto. Riaditeľka je síce štatutárom predškolskej organizácie, ktorú riadi, avšak samotný objekt, kde organizácia sídli, jej je len zverený do užívania od radnice.

Preto čokoľvek sa deje s týmto mestským majetkom, patrí výhradne do rozhodovacej právomoci mesta a zastupiteľstva. Tak ako riaditeľke škôlky po podpísaní zmluvy na rekonštrukciu materskej školy medzi mestom a dodávateľom mohla len rešpektovať pokyn z radnice a deti vysťahovať, rovnako tak bez pokynu radnice deti do škôlky nemohla nasťahovať.

Deti umiestnil na stavenisko

Preto umiestnenie detí v škôlke, ktorá 5. novembra bola stále len staveniskom, nie je maslom na hlave nikoho iného, len vtedajšieho vedenia mesta na čele s Tamajkom a jeho prednostom.

Strapatý tiež naznačuje, že kolaudačné konanie neprebehlo z dôvodu, že Vrbové, ktoré stavebné konanie pre mesto Piešťany dovtedy robilo, na základe výsledkov akýchsi predvolebných prieskumov nechcelo v tom už ďalej pokračovať. „Do toho vstúpili voľby do samosprávnych orgánov 2018. V súvislosti s touto problematikou je potrebné podotknúť, že už v tomto období spolu s predvolebnými aktivitami, a hlavne s verejnou prezentáciou predbežných výsledkov volieb, prichádzali signály, že mesto Vrbové ukončí činnosť stavebného úradu pre mesto Piešťany. Dodávateľ rekonštrukčných prác MŠ Ružová i napriek zmluvnému termínu stavebných prác jeden rok sa snažil dodržať sľub a stavbu urýchlene do zimy dokončiť. Začiatkom novembra stavbu protokolárne odovzdal mestu Piešťany,“ tvrdí Strapatý. V tomto výroku sa však skrývajú klamstvá, ktoré sa bývalý prednosta snaží šíriť.

Strapatý sa bráni klamaním

Najzásadnejšie klamstvo uvedeného tvrdenia je, že mesto Vrbové s Piešťanmi vo veciach stavebného úradu ukončilo spoluprácu na základe akýchsi signálov o výsledkoch volieb. Pravda je taká, že Vrbové malo s Piešťanmi podpísanú zmluvu na dobu určitú, a to na dva roky, a táto doba v závere minulého roka uplynula. A nie na základe predvolebných prieskumov (ktoré v Piešťanoch nik nerobil a Strapatý si ich vymyslel), ale na základe škandálov ťahajúcich sa od februára 2018 v súvislosti s babráckymi výstavbami parkovísk proti vôli obyvateľov mesta, ale aj na základe napádania stavebných konaní realizovaných vrbovskými úradníkmi zo strany poslanca Hudcoviča. A tak sa ešte na jar minulého roka vo Vrbovom rozhodli, že v oblasti stavebných konaní nechcú mať s kúpeľným mestom už viac nič dočinenia.

Klamstvom Strapatého je aj tvrdenie, že stavba bola odovzdaná mestu začiatkom novembra. Škôlku mesto bez kolaudácie protokolárne prevzalo až o mesiac neskôr, ako Strapatý tvrdí, a to v utorok 4. decembra. V čase, keď už Tamajka zverejnil, že na piatok 7. decembra zvoláva ustanovujúce mestské zastupiteľstvo, uskutočnením ktorého vo funkcii primátora definitívne skončil. Následne sa za ním z Piešťan spratal aj jeho prednosta a neskolaudovanú škôlku hodil doslova až „podrazácky“ na krk novému vedeniu radnice.

Tamajka naháňal len ďalšiu výplatu

Fakt je však aj ten, že Tamajka od termínu volieb, keď zistil, že už primátorom nebude, natiahol svoje pôsobenie takmer na hranicu zákonom daných možností takmer o 30 dní a k svojim trom odstupným platom si vďaka tomu prilepšil ešte aj kompletnou výplatou za mesiac november. Evidentne to nebolo preto, aby po sebe upratal svoj „eurobordel“.

Tamajka zarábal mesačne sumu na úrovni 3200 eur. S tromi platmi na zákonnom odchodnom a celým platom za november je to zhruba 12 800 eur, ktoré si na rozlúčku s funkciou odniesol.

A predškolákom na Ružovej ulici za to nechal nefunkčnú škôlku, do ktorej z európskych peňazí vrazil takmer pol milióna eur. Od leta z dôvodu Tamajkovej diletantskej administratívy nechal i nefunkčnú škôlku na Považskej ulici. K tomu treba prirátať nedotiahnuté stavby z eurofondov za 1,6 milióna eur, ako napríklad kompostáreň, o ktorej píšeme na inom mieste v tomto vydaní Piešťanského týždňa.

Na mieste je otázka pre bývalého prednostu Eduarda Strapatého: Nebolo by rozumnejšie za týchto okolnosti radšej mlčať a s pokorou čakať, či je politická zodpovednosť to jediné, čo Tamajku a Strapatého za ich pôsobenie na piešťanskej radnici v najbližšej dobe postihne?

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel