Eurofondové projekty nerieši a v robote popíja

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 12. februára 2019, 00:30

Tamajkove eurofondové stavby v Piešťanoch majú ďalšie veľké problémy. Potom, čo pred tromi týždňami vypukol škandál ohľadom sťahovania detí z nedokončenej materskej školy na Ružovej ulici a nezačatej rekonštrukcii škôlky na Považskej ulici, financovaných z eurofondov, na svetlo sa predral aj problém s nedokončením výstavby kompostárne. Tú tiež financujú z peňazí Európskej únie.

Alena Horešová na radnici zodpovedá za miliónové investície. (Autor: pror)

Podľa našich informácií za všetky eurofondové projekty zodpovedala za primátorovania Miloša Tamajku vedúca oddelenia stavebných služieb a rozvoja mesta Alena Horešová. Tú by ste však od utorka minulého týždňa na úrade hľadali márne. Za veľmi zvláštnych okolností je od 5. februára v práci neprítomná.

Ešte vo februári 2017 zverejnila radnica nasledujúcu informáciu: „Ministerstvo životného prostredia SR schválilo v polovici februára mestu Piešťany žiadosť o poskytnutie nenávratného finančného príspevku v sume 1 622 856,71 eur na vybudovanie kompostárne. Mesto sa na projekte bude podieľať spolufinancovaním vo výške 85 392,84 eur. Výstavba kompostárne má byť dokončená v roku 2018.“

Od tej doby však ubehli už dva roky a kompostáreň v objekte bývalého Zväzarmu na Žilinskej ceste doposiaľ sprevádzkovaná nie je. Dokonca podľa našich informácií ani tak skoro spracovávať kompostovateľný odpad nebude. Firma, ktorá na nej pracovala, totiž zo stavby odišla. Ba čo viac, strojové vybavenie kompostárne nakúpené z eurofondov stojí na daždi a snehu nechránené pred poveternostnými podmienkami pod holým nebom. Je ukryté na trávniku za garážami skleníkového hospodárstva Služieb mesta Piešťany v miestnej časti Kanada.

Stroje pre kompostáreň bez pridelenia zodpovednosti stoja na daždi a snehu v skleníkovom hospodárstve.

Osobne sme miesto uskladnenia navštívili a voľne sa okolo strojov asi 20 minút pohybovali bez toho, aby našu prítomnosť niekto zaregistroval. Ak by naším zámerom nebolo len vyhotoviť si fotodokumentáciu, nebol by žiaden problém zo zariadení čokoľvek demontovať.

Po krátkej obchôdzke sme navštívili kancelárske priestory skleníkového hospodárstva s otázkou, či niekomu konkrétnemu bola táto technika zverená a či za ňu aj niekto zodpovedá. S prekvapením sme dostali odpoveď, že technika je na tomto mieste bez konkrétnej zodpovednosti a vedomosť o tom má mať nejaký úradník z radnice.

Naše otázky preto smerovali priamo na primátora Petra Jančoviča. Ten bol s problematikou čiastočne oboznámený. „Všetky eurofondové projekty mala za Tamajku na starosti len Alena Horešová. Je to len dva dni, čo sme sa k jej zložkám dostali a začíname problémy riešiť,“ vysvetlil nám primátor.

Každé zariadenie z budúcej kompostárne je označené, že je nakúpené z prostriedkov Európskej únie.

Pátrali sme preto aj po tejto za Tamajku „unikátnej“ pracovníčke radnice a vraj jedinej zodpovednej za miliónové investície z verejných peňazí. Nuž, zbytočne. Od 5. februára vraj nie je na pracovisku prítomná a dokonca ho opustila za veľmi podivných okolností.

Alena Horešová totiž v utorok minulý týždeň spôsobila na radnici obrovský „poprask“, keď museli na privolanie primátora zasahovať policajné i zdravotné zložky. Kolaps Horešovej počas pracovnej doby zamestnal viacero ľudí, avšak príznaky príčiny kolapsu vraj nepoukazovali na zdravotný problém.

Horešová bola vyzvaná na podrobenie sa dychovej skúške na prítomnosť alkoholu v krvi. To sa jej vraj ani na viacero pokusov zvládnuť nepodarilo, ale súhlasila s kontrolným odberom krvi a ten šokoval všetkých prítomných. Podiel alkoholu v krvi bol u nej v ten deň 3,87 promile.

A tak sme zisťovali u lekárky Lenky Benákovej, ako sa takéto množstvo alkoholu môže podpísať na pracovných výsledkoch osoby, ktorá podľa všetkého jediná na radnici zodpovedá za investičné akcie v hodnote miliónov eur. „V prípade, ak by išlo o abstinenta, ide o stupeň ťažkej opitosti na hranici zdravotnej zvládnuteľnosti. V prípade, ak ide o osobu, ktorá alkohol vo väčších množstvách a pravidelne požíva a organizmus je privyknutý, je v stave, ako keby si abstinent dal jedno poldeci tvrdého alkoholu či dva deci vína,“ vysvetlila nám L. Benáková.

Chceli sme preto u A. Horešovej zistiť, ako na tom je s požívaním alkoholu na pracovisku. Chceli sme sa tiež dopátrať k informácii, ako je to s tou kompostárňou a prečo je technika z eurofondov bezprizorne uskladnená na trávniku v skleníkovom hospodárstve. A kedy vlastne bude kompostáreň spustená do prevádzky? Naše otázky zaslané e-mailom však zostali do uzávierky vydania tohto čísla nezodpovedané.

Zhrňme si teda Tamajkov „eurobudovateľský“ boom. Milión eur získalo mesto na dve materské školy. Škôlka Považská – od leta vyprázdnená, rekonštrukcia sa ani nezačala. Škôlka na Ružovej ulici – poruchy na elektroinštalácii, objekt bez platnej kolaudácie. Kompostáreň – 1,6 milióna, strojové zariadenie pod holým nebom na snehu a daždi a objekt na Žilinskej ceste nemá kto dokončiť.

Zdá sa tak, že nový primátor sa bude mať čo obracať, aby dokončil Tamajkom a jeho úradníčkou rozbabrané projekty z eurofondov. Pretože hrozba o hradení týchto stavieb z mestského rozpočtu sa začína črtať viac ako reálne.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav