Zásada chtelnických divadelníkov: Čo rok, to nová hra

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. februára 2019, 14:00

Každý rok sa snažia naštudovať novú divadelnú hru. Nielen Chtelničania ju vždy prijmú s veľkým obdivom i rešpektom. Hrať ochotnícke divadlo je výsadou i zodpovednosťou. Je to mánia, ktorá herca natoľko opantá, že túži zo seba vydať na doskách, ktoré znamenajú svet, všetko. Emócie, silu výpovede, pravdu o človeku a jeho živote, o dobe, v ktorej žil, i o dejinných udalostiach. O obyčajnom ľudskom šťastí či nešťastí, láske i nenávisti. Ochotnícki herci hrajú, aby pobavili, ale aj prinútili diváka zamyslieť sa.

Členovia chtelnického Divadla OCH aj so svojím zakladateľom Emilom Piešťanským. © archív Divadla OCH

O chtelnickom ochotníckom divadle OCH i hre Kontesa inšpirovanej dávnou povesťou z čias Márie Terézie, ale aj o jej autorovi Emilovi Piešťanskom, zakladateľovi uvedeného divadla, sme sa porozprávali s jeho propagátorkou Alenou Silnou.

Predstavte divadelnú hru, ktorú ste naštudovali.

Hra Kontesa je dramatizáciou chtelnickej povesti. Príbeh takmer zapadol do zabudnutia, no, našťastie, nie úplne. Povesť, ktorá sa náhodne objavila, zakladateľ a zároveň režisér Divadla OCH Emil Piešťanský, ktorý mimochodom tento rok v januári oslávil 78. narodeniny, spracoval do divadelnej hry pre trinásť ochotníckych hercov, členov nášho divadla. Hra spadá zhruba do 18. storočia, do času, keď chtelnický kaštieľ navštívila kráľovná Mária Terézia. Diváci sa dozvedia, že v kaštieli sa môže občas zjaviť tajomná biela pani, ktorá však nestraší. Hlavnou zápletkou je nešťastná láska mladej kontesy Leontínky k obyčajnému lesníkovi, adjunktovi Hubertovi. Ich láske sa snažia zabrániť grófski rodičia. A to až natoľko, že svoju dcéru uväznia v múroch kaštieľa. I keď sa hra Kontesa nekončí happyendom, autor sa ju snažil odľahčiť vtipnými, veselšími replikami.

Kto sa zhostil hlavných úloh?

Postavu domáceho pána grófa Erbégyho si zahral Peter Roháč, jeho grófsku manželku stvárnila Hana Madrová. Kontesu Leontínku, teda dcéru grófskeho páru, zahrala Petra Bašnáková. Leontínka sa zamilovala do adjunkta Huberta – ním je na doskách nášho divadla Andrej Hallder, a v kostýme cisárovnej Márie Terézie si ďalšiu z ústredných postáv povesti zahrala Erika Pňakovičová.

Kde všade divadelnú hru ľudia uvidia, prípadne kde ste ju už prezentovali?

S hrou vystúpime najbližšie 16. februára na regionálnej prehliadke neprofesionálnych divadiel trnavského regiónu v Hlohovci. Hra mala premiéru na Tereziánskych slávnostiach v Chtelnici pri príležitosti 300. výročia narodenia Márie Terézie. Ďalšie reprízy by sme chceli predviesť v okolitých obciach.

Koľko trvalo naštudovanie hry, čo v nej pokladáte za najdôležitejšie?

Hre sme sa začali venovať štyri mesiace pred jej premiérou. Za najdôležitejšie pokladáme to, že sa nám podarilo zohnať dobové kostýmy a, samozrejme, výkony hercov.

Hlavnou zápletkou je nešťastná láska kontesy Leontínky k lesníkovi Hubertovi.

Ako vás vníma vaše publikum a priaznivci?

Divadlo OCH má v obci dobré ohlasy a naše chtelnické publikum, ktoré nám fandí, je už zvyknuté, že každý rok odohráme jednu premiéru.

Kto z hercov podáva najlepšie výkony a prečo?

To je dobrá otázka, no odpoveď na ňu je neľahká. Je ťažké vytypovať konkrétnu osobu, keďže jeden druhého navzájom podržíme. Nedá sa jednoznačne určiť, koho výkon bol ten naj a bolo by nespravodlivé nad tým vlastne aj uvažovať.

Chystáte sa ešte na nejaké prehliadky, súťaže, máte nejaké nové úspechy?

Momentálne máme rozpracované ďalšie dve hry, ktoré by sme chceli odpremiérovať ešte tento rok v Chtelnici. Nebolo by na škodu hry predviesť i v niekoľkých reprízach.

Hra Kontesa je dramatizáciou chtelnickej povesti.

Čo všetko ste už v divadle naštudovali, aký je váš repertoár?

Divadlo OCH funguje už ôsmy rok. Na začiatku, v roku 2011, sme odohrali estrádu pod režisérskou taktovkou Emila Piešťanského – Cernického: U nás ve Chtelnici, ďalej divadelnú hru Zajokocúrovo, Tri vrecia zemiakov (réžia M. Radošinský), Ochoshov, Amerikán, Penzión pod dubom (réžia M. Radošinský) a hru Diabol v raji manželskom.

Spomínali ste, že jeden z vašich režisérov oslavoval nedávno narodeniny…

Áno, narodeniny oslávil režisér Emil Piešťanský alias Cernický (keďže býval na Cerníku), ktorý je zároveň autorom väčšiny našich hier i estrád. Patrí k tým, ktorí oživili tradíciu ochotníckeho divadla v Chtelnici. Hovorí sa, že ako starneme, strácame svoju pamäť. U Emilka to neplatí. Pre svet má náš rejžo síce 78 rokov, no pre nás je sedemdesiatosem rokov mladý. A pri tejto príležitosti mu všetci želáme, nech je každý jeho deň naplnený zdravím, teplom, spokojnosťou, šťastným úsmevom, humorom, láskou a rozsievaním dobrej nálady. Je pre naše divadlo darom.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín